KadincaSayfa.Com

Fibroadenom

Fibroadenom

Fibroadenom Nedir?

Fibroadenom kıvamı lastik gibi olan, sınırları belli olan, yuvarlak şekilli iyi huylu bir tür meme kütlesidir. Fibroadenom ağrı, sızı göstermeden gelişir. Fibroadenomlar genelde elle memelerde muayene edildiğinde oldukça hareketli kütleler olduğu görülür. Genelde genç bayanlarda görülür ve bazı kadınlarda birden fazla iyi huylu meme kütlesi Fibroadenom görülebilir.
Fibroadenom genelde ergenlik dönemine girildikten hemen sonra görülmeye başlanır ve bütün üretkenlik dönemi boyunca meydana çıkabilir. Hasta kadınların yüzde 20 sinde birden çok, yüzde 10 unda her iki göğsünde de görülür. Fibroadenom birden çok olan kadınlar genelde daha genç yaştaki kadınlardır ve bu kadınlarda tedavi sürecinde de yeni yeni Fibroadenom oluşabilir.

Fibroadenom Belirtileri Nelerdir?

Fibroadenom belirtileri genelde var olan kütlenin büyüklüğüne ve bulunduğu alana göre farklılıklar gösterir. Genelde ağrı veya acı hissi vermezler. Fibroadenom içinde bulunan hücreler, meme dokusunun içinde bulanan hücreler ile aynıdır. İşte bu yüzden Fibroadenomlarda aynı meme dokuları gibi, bedende salgılanan hormonlardan aynı şekilde etkilenirler. Kadınlar gebelik dönemlerinde ve süt emzirme dönemlerinde Fibroadenomlar büyüme gösterip bu süreçler sonra erinde tekrar küçülebilirler. Fibroadenomu olan kadınlarda genelde meme kanseri korkusu vardır ama Fibroadenomlar kadında ileriki dönemler meme kanseri olma riskini artırmaz.

Fibroadenom

Fibroadenom Tanısı Nasıl Konulur?

Genç yaştaki kadınların meme dokuları yoğun olduğu için genelde Fibroadenomlar tam tespit edilemeyebilir. Yaşı ilerlemiş olan kadınlarda ise lezyon içlerinde kaba kireçlenmeler görülmektedir. Bunun yanında ultrason da Fibroadenom tanısı için en iyi yöntemlerden biridir. Ayrıca Fibroadenom tanısı tespiti için iğne biyopsi de yapılabilir.

Fibroadenom Tedavisi

Fibroadenom tedavisinden kistler ameliyatla, cerrahi olarak alınır. Fibroadenomlar genelde estetik açıdan kaygı yarattığı ve büyüdüğü için, memeye dokunulduğunda elle hissedildiği için çıkarılma ihtiyacı duyulur. Fibroadenom, küçük boyutta ise lokal anestezi ile çıkarılır ve kesinlikle çıkarılmış olan kitle patolojiye gönderilir. Şayet ameliyat olacak kadının yaşı küçük ise ve Fibroadenomlar büyükse genel anestezi yapılarak çıkarılır. Fibroadenom ameliyatları sonucunda Fibroadenomlar tekrar görülmez ama tekrar görülecek olursa filloid tümörden şüphelenilmesi gerekir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.