Feng Shui Mimarisi
Evinizin şeklini bir düşünün. Eğer eviniz kare şeklindeyse, bir Feng Shui ustası evinizi “toprak”, yani ateşin çocuğu ve suyun kontrolcüsü olarak çağırabilir. “Şeklin kendisi dünyanın destekçi, güvenli ve sağlam kısmını çağrıştırıyor zaten” diyor Feng Shui ustası Lam Kam Chuen. “Sarının ve kahverenginin sıcak tonları idealdir.”
Belki de bu nedenle bu gördüğümüz 19’uncu yüzyılda inşa edilmiş olan ev bize bu kadar davetkar geliyordur. Kare sarı bir ev. Ev rahatlığını çağrıştırıyor sanki, değil mi?
Feng Shui ile ilgilenen hanımlarımız buraya dikkat. Feng Shui sanatının evinizin şekli ile de ilgilendiğini biliyor muydunuz? Bilmiyorsanız işte size rehber. Ateş, metal ve tahta şekillerinin evinize nasıl etkileri olduğunu bu yazımızda öğreneceğiz.
1. Ateş Şekilleri
Feng hava, Shui su demektir. Danimarkalı mimar Jorn Uztorn tarafından yapılan meşhur üçgen dekorasyon, bu iki gücün birleşiminin ikonik bir örneğidir. “Sidney Opera Binası’nın düzensiz üçgenleri gökyüzünü alevler gibi yalıyor.” diyor Chuen. “Bir tarafından bakınca bütün yapı ,yapımcının tam güç kalitesine sahip: su ve rüzgar güçlerinin belirli yönlerde birlikte hareket etmesi ile birlikte bu ustaca yapı kendisi ve onu çevreleyen şehir için güç çekiyor.”
Usta Chuen’in yazmış olduğu pek çok kullanışlı kitap bulunmakta. Ben onun kolay anlaşılabilir yazmasını ve çizdiği illüstrasyonları seviyorum. Ama en çok zevk aldığım nokta ise usta Chuen’in bina çevresi analizi. Evde Feng Shui çözümleri için pratik ipuçları, ateş şekli olarak bahsettiği Sidney Opera Binası gibi iyi bilinen yapılar üzerinden örneklendirilmiş.
Usta Chuen aynı zamanda Moskovada’ki Aziz Basil Kilisesi’ni de ateş şekli olarak gösteriyor. Bir diğer örnek ise Louvre Piramidi. “Su şekilleri yatay akan bir suya benzerken, ateş şekilleri alevlerin oluşturduğu şekil gibi üçgenimsi yapılardır.” diyor usta Chuen.
Yuvarlak yapılarıda, geodezik kubbeler gibi “metal kalitesinin enerjisi” bulunur. Ve bu enerji tutarlı ve güvenli bir şekilde içe doğru hareket eder,yani sığınaklar için en ideal yapıdır.
Pek çok gökdelen gibi dikdörtgen yapılar, büyümeyi, genişlemeyi ve gücü temsiler. Ki biz buna tipik Tahta şekli diyoruz. Bu yapılarda enerji bütün yönlere genişler. Feng Shui’nin lugatında tahta kelimesi yapının şekli ile alakalıdır, yapının materyali ile değil. Uzun, çizgisel Washington Abidesi tahta şekli olarak değerlendirilebilir.
Usta Chuen bu abidenin şu bölümünü öneriyor:
” Onun mızrak gibi gücü bütün yönlere akar, Merkez Kongre Binası’nı, Anayasa Mahkemesi’ni ve Beyaz Saray’ı etkiler. Havaya kaldırılan kuvvetli bir kılıç gibi, sabit ve sessiz bir varlıktır. Her kim ki onun ulaştığı yerler doğrultusunda yaşar ve çalışır, işte onlar kendilerini içsel bir karışıklıkta ve yeteneklerini bloke eden kararlar içerisinde bulacaklardır. ”
Belki de bu satır bize Amerika’nın başkentinde yaşama ve çalışma zorluklarının nedenini açıklıyordur.
Henüz yorum yapılmamış.