KadincaSayfa.Com

EVDE TAŞ GİBİ SERT, UZUN SÜRE EKŞİMEYEN YOĞURT NASIL YAPILIR?

EVDE TAŞ GİBİ SERT, UZUN SÜRE EKŞİMEYEN YOĞURT NASIL YAPILIR?

En güvenilir olan dahi katkı maddesi var. Biliyoruz, biliyorsunuz aslında… Ama evde yapılan yoğurtlar genelde çok sıvı ve ekşimtrak olduğu için ve bu da yemeğin tadını bozduğu için haliyle evde yapmaya vakti olanlar dahi hazır alıyor yoğurdu.

Yoğurt yapanların en büyük şikayeti : Yoğurdun cıvık olması.. Peki nedir taş gibi yoğurt yapmanın sırrı?

Yoğurdun cıvık olmaması için yani taş gibi sert  olması için, ilk önce yoğurdu mayaladığınız kabın fazla sarmalanmaması gerekir.

Özellikle yaz sıcaklarında fazla sarmalanması yoğurt mayasının cıvık olmasına sebep olacaktır. Çünkü yoğurt soğuyana kadar yoğurdun içerisinde yeteri kadar maya üremez. Bu da yoğurdunuz daha sulu bir kıvam almasına yol açar.
 

Ayrıca inek sütü yerine keçi, koyun veya bulabilirseniz manda sütü tercih ederseniz daha sert bir kıvam elde edersiniz çünkü inek sütü keçi ve koyuna göre daha az yağlıdır.

Sert kıvam için yukarıdaki püf noktalarına dikkat etmeniz gerekiyor. Peki çabuk ekşimemesi için ne yapmak gerekir?

Evde yapılan yoğurtlarda karşılaşılan bir diğer şikayet de çok çabuk ekşimesidir. Aslında ekşimesinin de sebebi yine kıvamı ile alakalıdır. Cıvık yoğurt çabuk ekşir.

Eğer sert bir yoğurt yapabildiyseniz bu cıvık yoğurda göre daha dayanıklı olup çok daha geç ekşiyecektir. Çünkü yoğurt kültürünün içerisinde bulunan ve ekşimeye yol açan bakterilerin sulu ortamda daha çabuk ürer ve büyür. Bunu önlemek aslında mümkün. Aşağıda tarifte yaptığımız gibi bir tutam tuz ekleyerek ekşime süresini uzatır.

EVDE TAŞ GİBİ KATI YOĞURT YAPIMI

Malzemeler:

1 litre süt ( İnek sütünden ziyade bulabilirseniz keçi ve koyun sütü olursa daha iyi olur. Mutlaka taze süt olmalı.)
1 yemek kaşığı yoğurt ( Maya için)

1 tutam şeker ( Kolay ve hızlı mayalanması için)
1 tutam tuz ( Ekşimeyi geciktirmek ve sertliği sağlamak için )

Yapılışı :

Sütü tencereye koyun ve orta ateşte tencerenin ağzı açık vaziyette kaynatın.  Kaynama başladıktan sonra kısık ateşte 10 dakika daha kaynatıp, ocağın altını kapatın.

Ardından sütün ılınmasını bir müddet bekleyin.

Bunu serçe parmağınızı değdirerek parmağınızı ısıracak sıcaklıkta ayarlamanız gerekir. Bu ortalama 40-45 derece sıcaklığında demektir. Parmağınız yaklaşık 6-7 saniye sütün içinde dayanabilirse doğru sıcaklığı buldunuz demektir. (Parmağınızın temiz olmasına dikkat edin)

Bir kase içersine 1 yemek kaşığı yoğurdu koyun. Üzerine tuz ve şeker ilave edilerek karıştırın. Ilımış olan tenceredeki sütten bir kaşık bu kaseye alın ve tekrar karıştırın. Ardından bu karışımı (mayayı) kaşıkla tencerenin kenarından doğru içerisine iyice dağıtın. Üzerindeki kaymağı bozmamaya özen gösterin. Kaymağın altından karıştırmaya çalışın.

Sert yoğurt için önemli bir püf noktası da tencerenin içindeki nemin dışarı çıkması için kapağını açık bırakmanız olacaktır.  Yoğurdun daha sert olması için kapağını açık bırakın. Üzerine kapak yerine tel süzgeç koyun ve bez ile sarın.

5-6 saat kadar bu şekilde mayalanmaya bırakın ve ardından bezi alarak yoğurdu bozmadan buzdolabına kaldırın.

1 gece dinlendirildikten sonra afiyetle tüketebilirsiniz.

Bu önemli bilgi ve yöntemlerden daha fazla kişinin faydalanması için, beğenip, paylaşmayı unutmayın lütfen…

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.