EMG
EMG Nedir?
EMG, elektromiyografi tanımının kısaltılmış halidir. Kişinin kasların kasılmasına yarayan, elektriksel fonksiyonun izlendiği ve yorumlandığı bir kas inceleme sistemdir. Kasların kasılması sinirler vasıtasıyla beyinden iletilen uyarıcı potansiyellerin, kaslarda meydana gelen Motor Ünite Aksiyon Potansiyelleri (MÜAP) olarak tanımlanan elektriksel potansiyeller sayesinde olmaktadır. Meydana gelen kasılmaların miktarı MÜAP’ların sayısı ve sıklık derecesi ile artış gösterir. EMG incelemesinden söz edildiğinde, kas incelemesinin yanında sinir incelemesini de kapsayan testlerin tümü anlamına gelir.
EMG’nin Hastalıkların Tanısını Koymada Yeri Nedir?
EMG doğrudan inceleme metotlarının yerini tutmasa da bu metotlara yol göstermekte, çoğu hastalıkta ise doğrudan metotlara gerek kalmadan, kimi zaman tek başına, kimi zaman diğer dolaylı metotlarla klinisyene tanı koymakta yardımcı olarak tedavinin yolunu açmaktadır.
EMG Nasıl Yapılır?
Kaslardaki problemlerin tanısı için EMG incelemesinde, iğne elektrotları kullanılmaktadır.
Bu sebeple iğne EMG’si olarak da tanımlanabilir. Çoğunlukla konsantrik iğneler kullanılmaktadır. Bu tür iğneler, enjektör iğnelerinin içersine çok ince bir tel konularak kayıt elektrodu şekline getirilmişlerdir. Cihaza bağlı bir iğne, hasta tarafından ilk görüldüğünde elektrik verileceği hissi uyandırır. Lakin iğne EMG incelemesinde hiçbir şekilde elektriksel uyarı vermez. Sadece kaslarda normal veya anormal bir elektriksel fonksiyonun kaydedilmesi için kullanılmaktadır. Araştırılan kas üzerine iğnenin ucu doğrudan yerleştirilir. İğnenin ucuna yakın olan kas bölgesinde, o kasın kasılmasını sağlamak için beyin tarafından gönderilen uyarıların olduğu MÜAP’lar ya da diğer elektriksel fonksiyonların çok özel amplifikatörler vasıtasıyla büyütülürler ve cihazın ekranından izlenmektedirler. Yapılan bu görsel incelemelerle birlikte aynı sinyaller hoparlör vasıtasıyla da işitilir hale getirilerek, incelemeyi yapan doktorun değerlendirmesine faydalı olurlar.
Henüz yorum yapılmamış.