Doğum Sonrasında Göğüslerin Şişmesi
Göğüste şişmeler, doğumdan birkaç gün sonra başlar, göğüslerinize artık normalden biraz daha fazla kan gelmeye başladığı için sütle dolmaya başlar. Göğüste şişmeler, gerginlik hissi ve rahatsız bir duruma gelecek kadar doluluk hissi oluşmaya başlamıştır. Bu süreç her annede aynı olmayabilir, bazı kadınlarda şişme çok az olur, kimi kadında büyüme biraz aşırıdır ve zonklama varan ağrılarda oluşabilir. Bazı kadınlarda, şişkinlik kola kadar yayılabilir. Bu durum, annelerde aşırı tedirginliğe yol açar, süt kanallarının tıkandığı duygusuna kapılır anneler. Bebeğin emmesi, kısa sürede rahatlama sağlar. Bu durumda en akılcı çözüm hiç vakit kaybetmeden, bebeği emzirmektir. Bebek emmeye başladıktan yaklaşık 24 saat sonra göğüsleriniz normal haline gelmeye başlayacak şişlik yavaş yavaş geçecektir.
Memeler şişer ve sertleşir. Meme başından süt fışkırır, (sutyeninizin içine temiz bir bez katlayarak koymanız çamaşırlarınızın da sütle ıslanmasını engelleyecektir). Memelerde ağrı ve acı duygusu hissedilir. Memeler üzerindeki damarlar gerginlik yüzünden görünür hale gelir. Bu durumda;
– İstirahat edin,
– Bebeğinizi sık sık emzirin.
– Bebeğiniz memeyi boşaltamıyor sa sütü elle ya da pompayla boşaltın. (Doktorunuza doğum sonu kontrole gittiğinizde bu durumu söyleyin. Gerek görürse meme boşaltılması hastanede otomatik pompa ile yapılır.)
– Memenizin sert ve çok gergin olmasından dolayı meme ucunu bebeğiniz yakalayıp emmede zorluk çekebilir. Emzirme işlemine geçmeden önce memeden biraz süt sağarak meme ucunun yumuşamasını sağlayın. Böylece, bebeğiniz meme ucunu daha kolay kavrayıp rahat bir şekilde emecektir.
– Memeniz bu şekilde yumuşamamışsa sıcak havlu ile kompres yapın. (Göğsünüz üzerine sıcak havluyu koyup biraz bekletin) Sağdığınız süt ile memenize masaj yapın. Meme ucunuzun görünür ve tutulur bir hale geldikten sonra emzirmeye başlayın. Yoksa bebeğiniz meme ucunu yakalamaya çalışırken yorulacak ve yeterince süt ememeyecektir. Hem o aç şekilde uyumuş olacak hem de sizin göğüsleriniz hiç boşalmamış olacaktır.
– Sağılan süt çok fazla ise atmayın. Anne sütü oda sıcaklığında 8 saat, buzdolabında 2 gün bozulmadan kalabilir. Yeni emzirmeye başlayan ilk anne olan kadınlar için bu süreç biraz farklı tecrübelerle canınızı sıkabilir. Her kadın yaşamasa bile bazı annelerin meme ucu ağrısı yaşayabilirler. Bu sorun, bebeği doğru emzirilmemesinden kaynaklanabilir. Bu sorunun cevabını Bebek Nasıl Emzirilir yazımızda bulabilirsiniz.
Henüz yorum yapılmamış.