Diş Kanal Tedavisi
Öncelikle bilmeniz ve kabul etmeniz gereken konu hiçbir yapay dişin, doğal kendi dişinizin yerini tutamayacağı gerçeğidir. Bu sebeple diş hekimleri tarafından uygulanan bütün diş tedavi yöntemlerinde asıl ve ilk amaç dişlerinizin sağlıklı bir biçimde ağzınızda kalmasını sağlamaktır. Yaptırdığınız diş tedavilerinde mümkün olduğunca, dişiniz ya da dişleriniz canlı olarak korunmasını amaçlanır. Lakin diş pulasının canlı bir biçimde tedavi edilmesi ve korunması artık mümkün değilse, bu noktada kanal tedavisine geçmek gerekebilir. Dişe kanal tedavisi uygulanarak, dişin sinir dokusu çıkarılır ve boşluk şekillendirerek temizlenir ardından kök ucuna kadar kanal dolgu maddesi ile doldurulur.
Hangi Durumlarda Diş Pulpasının Canlı Olarak Tedavi Edilip Korunması Mümkün Değildir?
Dişinizdeki çürüğü tedai ettirmediğiniz zaman, çürük zamanla ilerler ve diş sinirine kadar ulaşarak pulpanın iltihaplanmasına neden olur. Olası nekroz, travma sonucunda da gelişim gösterebilmektedir. Ani travmalarla gelişen, dişin kök ucundan gilene damarların kopması sonucu, çatlama ya da sıkışma oluşur ve bunun sonucunda da pulpa beslenemez ve bir süre sonra diş nekroze olmaya başlar. Belli bir zaman sonrasında mikroorganizmalar nekroze pulpanın içinde çoğalmaya başlarlar. Zaman geçtikçe mikroorganizmalar dişin kökünün çevresindeki dokuları da etkilemeye başlar ve kök ucunda iltihap meydana gelmesine sebep olurlar. Periodontal hastalıklarda ise oluşan dişeti cepleri sonucunda dişin içinde var olan yan kanallar sayesinde pulpa etkilenebilir.
Kanal Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Dişinize kanal tedavisi yapılacağı zaman, öncelikle ağrı ve acı duymamanız için anestezi yöntemi kullanılarak dişinizde uyuşukluk olması sağlanır. Dişinizde çürük temizlenir ve dişinizin sinirine ulaşılmaya çalışır. Dişinizde bulunan sinirler ve doku artıkları temizlenir. Kanal boyunu tespit etmek amacıyla dişinizin içersinde kanal aleti yerleştirilir ve röntgen çekilir. Dişinizin kök ucuna kadar kanal şekillendirmesi yapılır. Mekanik açıdan uygun kimyasallar kullanılmasıyla, tüm artıklar yok edilir. Diş tam olarak iyileşene kadar seanslar arasında kanalın hem içine hem dışına geçici dolgu maddeleri konulur. Tam anlamıyla iyileşme gerçekleşince, kanal dolgu maddeleri kullanılır ve dişin kök ucuna kadar doldurma işlemi yapılır. Kanal tedavisinin seans sayısı tamamen dişin durumuyla alakalıdır. Bir seans da biten kanal tedavisi olduğu gibi birkaç seans süren kanal tedavileri de vardır.
Kanal Tedavisi Yapılmazsa Ne Olur?
Kanal tedavisi yapılmadığı takdirde çürük, travma veya periodontal hastalık sebeiyle diş pulpasının hasar gördüğü vakalarda diş canlılığını kaybeder ve geçen zaman içinde enfeksiyon bütün dişe yayılmaya başlar. Diş bu halde ikentedavi edilmezse, enfeksiyon kök etrafındaki dokuları etkileyerek, kemiğin o alanda erimesine sebep olur. Kemikte meydana bu boşlukta diş apsesi oluşur. Apse, şişlik ve ağrı ile birlikte devam ederken ve diş çok kısa zamanda kaybedilebilir.
Kanal Tedavisi Yapılan Bir Dişin Ömrü Ne Kadardır?
Kanal tedavisi yapılmış bir diş canlılığını zamanla kaybettiği için her ne kadar daha güçsüz olarak görülse de, başarılı şekilde restore edilmesi halinde ve kişi yeterli derecede ağız hijyenini yerine getirirse, ömür boyu geçerliliğini koruyabilir.
Henüz yorum yapılmamış.