KadincaSayfa.Com

Diş Gıcırdatma

Diş Gıcırdatma

Diş Gıcırdatma Nedir?

Diş gıcırdatma ve diş sıkma çoğu zaman uyku esnasında, çoğu kez de kişi farkında olmadan yaptığı aşırı derecede gelişen çene hareketleridir. Özellikle son yıllarda stresli yaşama tarzına bağlı olarak diş sıkma ve diş gıcırdatma hastalığı birçok kişide görülmeye başlamıştır. Çoğu kişide diş gıcırdattığının, diş sıktığının farkında değildir.

Diş Sıkma – Diş Gıcırdatma Neden Oluşur?

Duygusal Stresler

Kişinin yaşadığı stresli yaşam tarzı, diş gıcırdatmanın ve diş sıkmanın en büyük sebebidir. Yaşadığınızın stresin olumsuz etkilerini ilk görüldüğü yer ağız ve diş alanlarıdır. Kişi bazen farkında olmadan gayet sakinken, herhangi bir işle uğraşırken dişlerini sıkmaya başlar veya dişlerini gıcırdatmaya başlar. Bazen de çok sinirlendiği zaman çok kuvvetli derecede dişlerini sıkmaya gıcırdatmaya başlar.

Malokluzyon:
Dişleriniz dizilimindeki malokluzyon yani bozukluklar, diş sıkma ve diş gıcırdatmanın başka bir önemli sebebidir. Diş dizilimdeki bozukluklar gelişiminiz sürdüğü esnada oluşabildiği gibi, bir çok sayıda üst yüzeyi aşınmış olan eski protez ve dolguların varlığında da ortaya çıkabilir.

dis_gicirdatma-300x169

Diş Sıkma – Diş Gıcırdatmanın Belirtileri Ve Yarattığı Sorunlar Nelerdir?

Diş sıkma ve diş gıcırdatma sırasında dişlerin birbiriyle sürekli teması ve sürtünmesi ile dişlerin çiğneyici yüzeylerinde zaman içinde mine kayıpları meydana gelmeye başlar. Dişlerin çiğneyici yüzeylerinde meydana gelen bu tür aşınmalar, özellikle ön dişlerde daha net görülür.
Diş sıkma ve diş gıcırdatmaya bağlı olarak meydana gelen diş yüzeylerinde ortaya çıkan aşınmaların ilerlemesi veya hızlı gelişmesi ile dişlerde soğuk veya sıcağa karşı hassasiyetler meydana gelmeye başlar.
Diş gıcırdatma ile ortaya ön dişlerin kesici kenarlarında ve arka dişlerin çıkıntılı bölümlerinde mikro çatlaklar çıkmaya başlar. Bu çatlaklar, zaman içinde büyürler ve dişlerde kırılmalara sebep olabilir.
Diş sıkmaların ve diş gıcırdatmaların diş eti hastalıkları ve hatalı diş fırçalamayla birlikte gelişmesi halinde, diş etlerinde çekilmeler ve diş sert dokularında çentikler meydana gelmektedir.
Diş gıcırdatma alışkanlık haline gelirse hatta uzun yıllar süremeye başlarsa dişlerde sallanmalar başlar. Bu durum zamanla dişlerin güçsüzleşip, ağrı yapmasında ve ardından dişlerin kaybedilmesine neden olabilir.
Bunun yanında sürekli diş sıkma ve diş gıcırdatmaya bağlı olarak zamanla baş ağrısı, yorgun uyanma, çene fonksiyonlarında kilitlenme, şakaklarda ve yanaklarda kas ağrısı gibi sorunlar yaşanabilir. Ayrıca diş sıkma esnasında yanakları ısırma gibi sorunlarda yaşanabilir.

Diş Sıkma – Diş Gıcırdatmanın Tedavisi

Diş sıkma ve diş gıcırdatma hastalığının tedavisinin ilk amacı, çene ekleminde telafisi olmayan zararlar bırakan durumları yok etmek, anormal olan çene hareketlerini engellemek, ağrıyı yok etmek ve dişlerin aşınmasını önlemektir. Bu amaçla, ilk önce diş gıcırdatan ve diş sıkan hastaya gece uyurken takması için, kişiye uygun olarak hazırlanmış silikon plaklar verilir. Plak, uyku sırasında dişlerin birbiriyle doğruda temasını engelleyerek aşınmayı önler, akabinde çene eklemini rahatlatıp ve ağrıyı ortadan kaldırmaktadır. Lakin daha vahim vakalarda gece plağının yanında, stresi azaltacak ek tedaviler, kas gevşeten ve uyku düzenleyen ilaçlar kullanılması uygun olabilir. Bunun yanında varsa protezlerin yenilenmesi, eksik dişlerin yerine uygun diş protezlerinin yapılması gerekebilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.