KadincaSayfa.Com

Diş Dolguları

Diş Dolguları

Dişinizde çürük olduğu tespit edildikten hemen sonra, hiç vakit kaybedilmeden hemen tedavi edilmesi gerekir. Zira beklemeniz halinde dişinizi kaybedebilirsiniz. Diş çürüklerinin en iyi tedavisi, di dolgusu yaptırmaktır. Diş dolgusu için ilk önce dişinizdeki çürük tamamen temizlenir ve ardından hem estetik açıdan hem fonksiyonel açıdan bir uygulama yapılarak, dişte oluşan boşluk uyun maddelerce kapatılır. Diş dolgusu seçilirken, dişinizin konumu ve fonksiyonu dikkate alınır. Çiğneme işleviniz daha çok azı dişleri alanında yapıldığı için, bu dişleriniz daha çok basınca maruz kalmaktadır. Bu sebeple şayet azı dişiniz çürükse ve azı dişinize dolgu yapılacaksa, ön dişlere nazaran daha güçlü diş dolgu maddeleri kullanılır. Şayet diş çürüğünüz ön dişlerde ise ve diş dolgusu ön dişlere yapılacaksa, fark edilmemesi ve doğal durması için dişinizin rengine yakın renkte diş dolgusu maddesi kullanılır.

Amalgam Dolgular

Gümüş dolgular olarak bilinen dolguların gerçek adı amalgam dolgulardır. Gümüş, bakır ve kalayın civa ile karıştırılması ile elde edilen amalgam dolgular ortalama 150 yıldır kullanılmaktadır.

dis-dolgulari

Amalgam Dolguların Avantajları:

Gümüş dolgular yani amalgam dokular hem en ucuz dolgu maddesidir, hem de en uzun ömürlü dolgu maddesidir.
Amalgam dolgular diğer dolgu maddelerine nazaran daha çabuk uygulanır.

Amalgam Dolguların Dezavantajları:

Amalgam dolgular estetik açısından pek kullanışlı değildir.
Gümüş dolgular yani amalgam dolgular civa karışımı olduğu için alerjiye sebep olabilirler.

Amalgam Dolgularda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Amalgam dolgunun sertleşme süresi 2 saat civarı olduğu için bu geçecek olan 2 saatte herhangi bir besin tüketmemek gerekir. Zira 2 saat beklemeden bir şeyler yerseniz amalgam dolgu henüz tam olarak sertleşmediği için kırılma riski görülebilir. Amalgam yani gümüş dolgu zaman içersinde korozyon bir tabaka ile üzeri değişir. Bunu engellemek için amalgam dolgunun cilalanması gerekir. Lakin dolgu üzerine cila işlemini yaptırmak için. Amalgam dolguyu yaptırdıktan sonra 24 saat beklemeniz gerekir. Şayet birden fazla dişinizde amalgam dolu varsa çatal, kaşık gibi metal cisimler ağzınızda elektriklenmeye sebep olabilir. Şayet böyle bir şey kesin olarak tespit edilirse metal olmayan bir dolgu maddesi ile değiştirilebilir.

Kompozit (Diş Rengi) Dolgular

Diş renginde dolgular oldukları için genelde kompozit dolgulara beyaz dolgu da denir. Kompozit dolgular yani beyaz dolgular ilk üretildiklerinde sadece ön dişlerde kullanılıyordu. Ancak geçen zaman içinde çiğneme güçleri artırıldı ve aşınma oranları azaltıldığı için arka dişlere azı dişlerine de uygulanmaya başlandı.

Kompozit Dolguların Avantajları

Kompozit dolguların yani beyaz dolguların en büyük avantajı oldukça estetik bir görünüme sahip oluşlarıdır.
Beyaz dolgu, yapılır yapılmaz hemen cilalanma özelliğine sahiptir.
Kompozit dolgu yani beyaz dolgu, sadece çürük dişlerin restoresi için değil, aynı zamanda dişlerdeki renk bozukluklarını ve şekil bozukluklarını kamufle etmek içinde kullanılır.

Kompozit Dolguların Dezavantajları

Kompozit dolgular, tabakalar halinde uygulanır ve özel bir ışık yardımıyla sertleştirilir. Bu sebeple amalgama dolguya göre daha uzun sürede yapıldığı gibi daha zor uygulanmaktadır.
Kompzit dolguların fiyatı amalgam dolguya göre daha yüksetir.
Beyaz dolgular, amalgam dolgular kadar dayanıklı ve uzun ömürlü değildir.
Beyaz dolgularda, uzun bir süre geçtikten sonra renk değişimleri gözlenir.

Kompozit Dolgularda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sert besinler yerken ısırma esnasında dikkatli olmak kompozit dolguların ömrünü uzatmak açısından önemlidir.
Diş temizliğinde özellikle diş fırçalamada kompozit dolgulara daha nazik davranmak gerekir zira aşınmasını önlemek veya geciktirmek için dikkat edilmesi gereken bir konudur.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.