Diş apsesi
Dişin, sinirinin kimyasal ya da mekanik sebeplerle tahriş olması ve ölmesi ile enfeksiyonlar kök ucundan çevre dokulara yayılmaktadır. Zaman içinde dişin kök ucu etrafındaki kemikte, lokalize türde bir cerahat ortaya çıkar. Bu duruma diş apsesi denir. Zaman içinde bu cerahat, kemiği eritmeye başlar ve kendine bir şekilde bir yol edinir ve akabinde diş eti üzerinde içi irin dolu bir şişliğe dönüşür. Bu kademeden sonra diş kaybedilir.
Diş apsesi belirtileri
Diş apsesi sorunu yaşamaya başladığınızda, dişinizde bir rahatsızlık hissetmeye başlarsınız ve o dişin üzerine parmağınızla bastırdığınızda kemiğin içeri doğru hareket ettiğini hissedersiniz. Geçen zaman içinde diş apsesi sebebiyle yüzünüzde şişme meydana gelir. Bu şişlik dişinizin ve kemiğin o anki durumunda göre, başlangıç noktasından uzak olabilmektedir. Bu noktada dişinizde ağrı başlar ve dişiniz uzayarak sallanmaya başlar. Dişteki apse ilerlediği zaman, var olan cerahat dokuların en güçsüz noktasından, kendi kendine bir yol bulur ve ağız içine ya da ağız dışına akmaya başlar. Bu sebeple ağzınızda hem kötü bir ağız kokusu hem de acı bir tat hissetmeye başlarsınız. Lakin cerahat akmaya başladığı andan itibaren ağrınız hafiflemeye başlar. Diş apsesi sorunu yaşadığınızda az olsa ateşiniz yükselebilir ve lenf bezlerinizde şişlikler meydana gelebilir.
Diş apsesi tedavisi
Diş hekiminize gidene kadar geçecek sürede ağrınızı hafifletmek için ağrı kesici alabilirsiniz. Lakin asla direk dişinizin üzerine aspirin koymak, alkollü pamuk koymak, kolonyalı pamuk koymak gibi son derece sakıncalı uygulamalar yapmamalısınız.
Önceki yıllarda apse olmuş diler direk çekilerdi. Ancak günümüzde apseli dişlere çeşitli tedavi yöntemleri uygulayarak, diş çekilmesine gerek kalmadan apse tedavisi yapılabiliyor. Diş apsesi tedavisi başlangıcında ilk olarak efeksiyonu gidermek ve çevresine dağılmasını engellemek için antibiyotik kullanmaktır. Bunu yanında ağrının azaltılması için ağrı kesici de verilebilir. Akabinde enfeksiyonun kontrol altına alınmasıyla diş kanalları açılır ve temizlenmeye başlanır, böylece iltihabın boşaltılması sağlanmış olur. Var olan şişlik azalınca, kanalların içi iyice temizlenir ve dezenfekte edilir. Ardından geçici bir kanal dolgu maddesi ile bu nokta doldurulur. Tam olarak iyileşme gerçekleşene kadar, düzenli aralıklarla geçici kanal dolgu maddesi değiştirilir ve pansuman yapılır. Kimi durumlarda yapılan bu pansumanlarla tam olarak iyileşme sağlanırken, kimi durumlarda enfeksiyon kesin olarak tedavi edilemeyebilir. Böyle durumlar cerrahi bir tedavi yöntemi kullanılarak kök çevresinde doku ile kök ucunu kapsayan ufak bir bölüm ortadan kaldırılır.
Henüz yorum yapılmamış.