Deniz ve Kaya Tuzunun Böbreklere Faydası
KADINCA SAYFA – Uzmanlar böbrek sağlığımız için deniz ve kaya tuzu tüketmemizi tavsiye ediyor
Rafine Tuzlardan Uzak Duralım, Kullanacaksak Deniz ve Kaya Tuzunu Tercih Edelim…
Erciyes Üniversitesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zübeyde Gündüz, aşırı tüketilen rafine tuzun böbreğe zarar verdiğini açıklayarak, “Rafine tuz, yalnızca sodyum ve klorür içerir. Kaya ve deniz tuzu ise 80’den çok mineral içerir ve hepsi de dengeli şekildedir. Bu yüzden mutlaka tuz tüketilecekse doktorlar olarak böbrek sağlığımız için deniz ile kaya tuzu tüketilmesini tavsiye ediyoruz” dedi.
Böbrek Sağlığı
Gündüz, yaptığı açıklamalarda, böbreklerin temel yaşam organlarından bir olduğunu ve en sağlam şekilde korunması gerektiğini söyledi.
Ülkemizde her sene yaklaşık 3 bin kişinin böbrek hastalıklarına yakalandığını vurgulayan Dr. Gündüz, fazla tuz tüketiminin bunda ciddi payı olduğunun altını çizdi.
Aşırı Tuz Tüketimi Böbrek Hastalıklarına Davetiye Çıkarıyor
Türkiye’de diyaliz tedavisi gören kişilerin dörtte birinin hipertansiyon sebebiyle böbrek hastalığına yakalandığını aktaran Gündüz, sözlerine şu şekilde devam etti;
“Ülke çapında 60 binden çok böbrek hastası olduğu biliniyor ve her sene bu sayıya yaklaşık 3 bin kişi dahil oluyor. Bunda fazla tuz kullanımının büyük etkisi var. Vücudun ihtiyacı günlük 6 gr olduğu halde ülkemizde kişi başına 18 gr tuz tüketimi mevcut ve bunun büyük bir bölümünü de rafine tuzlar oluşturuyor.
Yediğimiz Gıdalardaki Tuz Oranları
Tuzun vücut için gerekli olduğunu, eksiğinin de fazlasının da zarar verdiğini dile getiren Dr. Gündüz, Ülkemizde genellikle tuz eksikliğinden değil de fazlalığından ötürü hastalıklara yakalandığımızın altını çizdi.
Toplumda 10 kişiden 8’inde tuz hassasiyeti olduğunu ve insanların bunun farkında olmadığını söyleyen Gündüz, “Bu insanlar tuzu bir miktar fazla tükettiklerinde kan basınçları yükselir. Kan basıncının yükselmesi de hemen olmasa da zaman içinde böbrek rahatsızlıklarına yol açar. Bu yüzden tuz tüketiminin dengelenmesi, bu hususta farkındalık oluşturacak kampanyaların gerçekleştirilmesi gerekiyor” dedi.
Dr. Gündüz, hiç tuz tüketilmese dahi bedenin ihtiyacı olan miktarı yenilen sebzeler ve etlerden doğal olarak karşıladığımızı belirterek, “Biz bu besinleri yiyerek esasen tuz ihtiyacımızı karşılamaktayız. Ekstradan tuz kullanarak tüketimi artırıyoruz. Bir müddet sonra alışkanlık haline geldiği için vücut istemese de biz ‘istiyormuş’ zannederek yiyeceklere tuz ekliyoruz. Tuzu kullanacaksak bile rafine tuzlardan sakınmamız gerekir” ifadelerini kullandı.
Henüz yorum yapılmamış.