Çocuklarda İshale Dikkat!..
Çocuklar yetişkinlere, göre daha sık ishal olduklarını belirten uzmanlar, özellikle akut ishalin 0–5 yaş grubu çocuklarda daha fazla görüldüğünü vurguluyorlar. . Uzmanların ishali, bağırsak hareketlerinin artması sonucunda dışkı miktarında artış olduğunu ve bu dışkının yumuşak ve sulu görünüm olması olarak açıklıyor.
Anne sütü ile beslenen bebeklerde daha sık, dışkılama görülür, ek gıdalara geçtikten sonra bağırsak sistemi düzene girmeye başlar.Küçük bebeklerde ishal su kaybı riski nedeniyle, mutlaka önemsemeliyiz, uzun süren ishallerde dışkı yağlı ve kötü kokuluysa hastalığa değişik hastalıklarda eşlik ediyor olabilir. İshale kusma eşlik ediyorsa, hiç vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna gitmeliyiz.
0–5 yaş arası çocuklarda, akut ishal sık rastlanan bir hastalıktır. Çocuk hastalıklarında, ölüme yol açan hastalıkların başında gelir. Anne sütünün kesildiği döneme denk geldiği için, çocuklar daha yatkın olurmuş bu hastalığa. İshale çoğunlukla, kusmada eklenebilir. Uzmanlar, bu durumlarda hiç vakit kaybetmeden çocuğu doktoruna götürmenizi öneriyor.
Uzmanlara göre, ishalin oluşmasındaki nedenlerin bazıları, hijyene dikkat edilmemesi olduğunu vuruluyorlar.
Ev hijyenine dikkat etmeliyiz, salata ve meyveleri iyi yıkamalıyız. Büyüklerde nasıl akut ve kronik ishale yakalanıyorsa, çocuklarda aynı şekilde yakalanabilirler. Ama çocuklarda akut ishallerin en büyük nedeni rotavirus infeksiyonlarıdır. Erişkinlerin kullandıkları, ishali tedavi ediçi ilaçları, çocuklara kullanmamız tehlikeli olduğu için, eğer ilaç tedavi uygulanacaksa mutlaka doktor gözetiminde tedavi olmalı. İshal özellikle yenidoğan bebekler için tehilikeli, ölümle sonuçlanabilir. Çok iyi gözlem yapılmalı, eğer dışkıda kan görülüyorsa, sümüksü ve dışkı rengi siyahsa ateşi varsa bir uzmandan yardım almalısınız.
Normal şartlarda ishal kendi kendine iyileşebilen bir rahatsızlıktır. Ancak bu, yenidoğan bebeklerde ve çocuklarda görülüyorsa ve sık yaşanıyorsa, önemsenmeli.
İshal olmuş çocuk neler yemeli ve içmeli?
Meyve suları (potasyum içeren) doktor tarafından önerilen dehidratasyon sıvılar, sodyum içeren çorbalar içebilirler. Süt ve süt ürünlerinden ishal gecene kadar uzak tutulmalı, çok şekerli yiyecek ve içeceklerden, lif ve yağ içeren yiyeceklerden uzak tutulmalılar.
Henüz yorum yapılmamış.