Check – Up Muayeneleri
Hastalıklar çok erken dönemlerinde; vücutta henüz hiçbir fonksiyon bozukluğuna ve şikayete yol açmadan vücut muayenesi ve laboratuvar testleri ile saptanabilir. Erken teşhis edilen hastalıklar önlenebilir ya da kolay tedavi edilir.
Periyodik sağlık muayeneleri hangi yaşta başlamalıdır? Birey sağlıklı ise özgeçmişi ve soy geçmişinde risk faktörleri yoksa 40 – 50 yaşları arasında her 3 yılda bir, 50’den sonra ise 1 – 2 yılda bir check-up yaptırmalıdır. Ancak kişinin soy geçmişinde daha erken yaşlarda ortaya çıkmış kanser ve kalp hastalığı gibi kalıtımla ilgili hastalıklar varsa check-up muayeneleri bu hastalıkların ortaya çıktığı yaşlardan daha önceye alınmalıdır. Bu nedenle kişi ailede hangi hastalıkların hangi yaşlarda ortaya çıktığını bilmelidir.
Periyodik sağlık muayenelerinde bireyin vücudu baştan ayak parmaklarına kadar muayene edilir.
Boyunuz, kilonuz, kan basıncınız ve nabzınız ölçülür.
• Göz, özellikle göz dibi muayenesi, kulak burun boğaz muayenesi yapılır. Boyunda lenf bezleri ve tiroid kontrolü yapılır.
• Göğüs kafesinde solunum sesleri dinlenir. Koltukaltı bezleri ve memelerin muayenesi yapılır. Kalp sesleri ve ritmi dinlenir.
• Karın muayenesinde karaciğer ve dalağın büyüklüğü, karında ağrı, ele gelen tümöral bir oluşum olup olmadığı araştırılır. Kasıklarda büyümüş lenf bezleri araştırılır.
• Kol ve bacak muayenesinde şişlik, varis, eklemlerde patolojik bir prosesin olup olmadığı araştırılır.
• Sinir sistemi bulgularından patolojik refleksler, yaşlılarda bellek kaybı olup olmadığı araştırılır.
• Kadında jinekolojik muayene, erkekte de ürolojik muayeneyle cinsel organlarda patolojik bir bulgu olup olmadığı araştırılır.
• Hekim gerekli bulursa ayrıca kalp elektrosu, göğüs filmi, mamografi, kolonoskopi ve kemik yoğunluğu ölçümü gibi tamamlayıcı incelemeler yaptırabilir. Kolonoskopi 50 yaşından sonra her 3-5 yılda bir yapılmalıdır. Mamografi 50-69 yaşları arasında uygulanır. 40 yaşın altında ve 69 yaşın üstünde uygun olmadığı gibi yanlış pozitif sonuçlarla (olmadığı halde var gösterme) bazen yanlış bir tedaviye başlatarak zararlı bile olabilir. Düzenli aralarla yapılan mamografîyle hekim meme kanserini çok erken dönemde yakalayabilir. Tarama mamografîleri genelde 2 yıllık aralarla salık verilir. Yüksek risk gurubunda birer yıllık aralarla yapılabilir.
• Laboratuvar tetkikleri: Tam kan sayımı, kolesterol, Homosistein, kan şekeri, karaciğer ve böbrek testleri gibi kan muayenelerini, rutin idrar muayenesini ve dışkıda kan araştırmasını kapsar.
• Yapılan bu klinik ve laboratuvar muayenelerinin sonucunda önemli patolojik bir bulgu saptanırsa hekim daha güvenli ve kapsamlı bilgiler için bilgisayarlı tomografi, MR, endoskopi gibi testler isteyebilir.
Henüz yorum yapılmamış.