Çevre Faktörünün Salığa Etkileri
Çevre faktörleri sağlığı ve yaşam süresini kalıtsal olarak edinilen genetik faktörlerden daha çok etkiler. Vücudumuzun içinde olmayan her şey çevreyi oluşturur. Soluduğumuz hava, içinde yaşadığımız şehir, yediğimiz besinler ve tanıdığımız insanlar. Genç kalmanın anahtarlarından biri de bulunduğumuz çevrede zarar görmeden yaşamaktır. Genç kalmak akıllı yaşlanmak demektir. Sizi yaşlandıracak durumlardan kaçınınız. Aşağıda en önemli çevre riskleri ve bunların en aza indirme stratejileri anlatılmıştır.
Çevre zehirleri (sigara dumanı, zehirli kimyasallar, evde radon ya da asbest bulunması ya da hava kirliliği) kanser ve diğer hastalıkların ana nedenlerindendir.
Sigara
Sigara içme yaşlandırır. Hatta sigara dumanlı bir mekanda bir saat bulunma dört sigara içmiş gibi etkilidir. Sigara akciğer hastalıklarına, yüksek tansiyona yol açar. Kalp damar hastalığı riskini artırır. İmmün sistemi zayıflatır. Sigaradaki zararlı maddeler DNA’ya etki ederek genetik değişikliklere, böylece kan sere neden olur. kokain, kafein gibi, sigara da alışkanlık yapar. Nikotinin etkisiyle beyinde dopamin salgılanır. Dopamin ağrı giderici ve mutluluk verici etkilidir. Sigaraya istek duyurmayan bir ilaç (Campix) ile birlikte egzersize başlamak sigarayı bırakmakta çok başarılı olmaktadır.
Hava Kirliliği
Hava kirliliği kalp ve akciğer hastalıklarını arttırır. Kurşun, asbest, aerezol, ozon, sülfat ve havadaki tozlar hava kirliliğine yol açarlar. Hava kirliliği astım oluşumunu kolaylaştırır. Bugün endüstriden daha çok, giderek artan trafiğin egzoz gazı, hava kirliliği yaratan ana nedendir. Özellikle çanak biçimindeki yörelerde yerleşmiş şehirlerde (Meksika city) arkası dik dağ olan kıyı şehirlerinde (Los Angeles) oturanlar egzoz gazından aşırı etkilenmektedir. Burada oturanlarda akciğer amfizemi, solunum problemleri ya da akciğer kanseri riski artmaktadır. Ya göç etmeli ya da eve hava filtresi takılması salık verilmektedir. Hava kirliliğinin aşırı olduğu günler dışarıda spor yapılması önerilmez.
Radon gazı kanserojendir. İç mekanlarda hava kirliliğine yol açar. Radon belirli doğal taşlardan açığa çıkar. Bu taşlarla yapılmış bodrum katlarında toplanır. Özellikle akciğer kanserlerinde sigara ile birlikte radon önemli rol oynamaktadır. Radon testi yapılarak evdeki radon miktarı saptanabilir.
Asbest iç mekanlarda hava kirliliği yaratan, akciğer ve diğer kanserlere neden olan diğer bir etmendir. Asbestli inşaat malzemeleri bugün terk edilmişse de geçmiş yıllarda yaygın kullanılmıştır. Üzerleri iyi kaplandığı sürece tehlikesizse de zamanla aşınmaya bağlı olarak bu örtüleri bozulmakta ve aşırı kanserojen asbest lifleri solunum havasına karışmaktadır. O nedenle evde asbestli malzemelerin özel cila ile kaplanması gerekir.
Karbon monoksit ve buharlarda özellikle evlerde hava kirliliğine yol açarak yaşlanmaya neden olan etkenlerdir. Gelişmiş ülkelerde duman detektörleri ve karbon monoksit ölçen cihazlar evlerde kullanılmaktadır. Ev temizlik maddeleri, deterjanlar, böcek I sinek ilaçları, halı temizleyici maddeler ve kuru temizleyici tozların seçimi ve kullanılma biçimine bağlı olarak zararın boyutu değişir. EPA (Environmental Protection Agen-cy= Amerika Çevre Koruma Kurumu) Yun araştırmasına göre ev temizlik ürünleri dışardan gelen toksiklere göre 3 kat daha fazla kanserojen etki yapmaktadır. Örneğin sodyumhipoklorit (çamaşır suyu) amonyak içiren tuvalet temizleyici ürünlerle karıştırıldığında yüksek kanserojendir. Halı temizleyicilerde bulunan perkloroetilen ve trikloroetilen kanserojendir. Mobilya ve yer temizliği ürünlerinde kullanılan Nitrobenzen kanserojendir. Formaldehit bir çok üründe koruyucu olarak kullanılır kanserojendir. Naftalin güve ilacı olarak kullanılır kanserojendir. Bu liste daha uzayıp gider.
Evdeki toksik ortamı azaltmak için toksik etkisi olmayan boraks, sodyum karbonat (çamaşır sodası), karbonat (sodyum bikarbonat), sirke içeren alternatif temizlik ürünlerine yönelmelidir.
Kozmetik ürünlerde içerdikleri maddelerle sağlık için tehlike yaratabilmektedir. Kozmetik uzmanlarında kan ve lenf sistemlerinde kanser türlerinde (lösemi, miyelom) artış saptanmıştır.
Örneğin klorla beyazlatılmış tuvalet kağıtları, mendiller, peçeteler, süt kutuları dioksin denilen kanserojen bir madde içerir. Kişisel bakım ürünlerinde antimikrobiyel koruyucu olarak kullanılan parabenler kanserojendir. PEG (poly Ethylene Glycol) bileşenleri köpük yapıcı ve nemlendirici ürünlerin % 50’sinde bulunmaktadır ve kanserojendir. Formaldehid’in kanserojen olduğu bilinmektedir.
Kozmetik ürünlerdeki zararlı sentetik kimyasalların işlevlerini yerine getirebilecek güvenli doğal malzemeler vardır. Bitkisel yağlar (Avacado, kuşburnu, kakao, Shea ve Jajoba), lesitin, pantenol, gliserin, ayva çekirdeği, üzüm çekirdeği ekstresi, E vitamini, bitki vaxları bunlardan bazılarıdır.
Ağır Metaller
Civa: Ağır metallerden çevremizde en sık karşılaştıklarımızdan olmaları nedeniyle özellikle civa ve kurşun sağlığımız için en tehlikeli olanlardır. Civa ve kurşun bilinmeden küçük miktarlarda uzun süre alınırsa yavaş yavaş zehirler. Vücuttan atılımları çok zor ya da olanaksız olduğundan giderek tehlikeli bir zehir deposu oluşturur. Sonuçta; ağır beyin fonksiyon bozukluğu ve kalp damar hastalıklarına neden olur.
Diş hekimliğide kullanılan civa içeren amalgam dolgularındaki civa molekülleri tükürük asitleri ile serbest hale geçip kana karışabilir. Zamanla tehlikeli civa zehirlenmesine neden olur. Aynı tehlike civalı termometrelerde de olabilir. Ağızda termometre kırılabilir ve civa yutulabilir. En iyisi civalı termometre yerine dijital termometreleri yeğlemelidir.
Kurşun: Civa kadar tehlikeli değilse de çevremizde çok daha fazla rastlanır, kalaylanmış kaplarla kurşun zehirlenmesi olabilir. Beethoven’in ağır işitmesi ve erken ölümüne yıllarca çok sevdiği su kabını kullanması sorumlu tutulmaktadır. Kurşunla düşük oktanlı ucuz benzinin oktanı artırılıp yüksek fiyatlarla satılmaktadır. Ancak egzoz gazı ile binlerce ton kurşun doğaya atılmaktadır. Böylece havaya, yeraltı suyuna ve trafiği yoğun cadde yakınlarındaki bitkilere bulaşan kurşun insan sağlığı için tehlike oluşturmaktadır. Ayrıca eskiden su borularında da kurşun borular kullanılmakta idi. Bu borulardan geçen sularda vücutta kurşun birikimine yol açar.
Ev boyaları da eskiden kurşun içermekte idi. Bugün kurşunlu boyalar kullanılmamaktadır. Ancak sonradan üzerleri kurşunsuz yeni boya ile kapatılarak alt tabakalarda kalan kurşunlu boyalar üstündeki tabakanın dökülmesi ile açığa çıkıp tozla solunum yollarına girebilir. Mumların iplikleri çoğu kez kürsünle kuvvetlendirilmiştir. Sürekli mum kullananlarda da kurşun zehirlenme riski vardır.
Kurşunlu makyaj malzemeleri, kurşun kaplı seramikler, tekrar doldurulmuş piller, lehimli su borularıda kurşun saçan kaynaklardır.
Kurşun Zehirlenmesinin Belirtileri
Dikkat azalması Bellek kaybı Baş ağrısı
Düşünmekte zorluk Fiziksel beceride azalma Konuşma yeteneğinin bozulması Kalp atışlarında düzensizlik Koku hissinde kayıp Sperm sayısında azalma Gebeliklerde düşüklerin artması
Şelasyon olarak tanımlanan bir girişimle EDTA (etilendi-amintetra asetik asit) isimli özel bir madde damara verilmekte ve yıllarca vücutta birikmiş olan kurşun ya da cıva EDTA moleküllerine bağlanarak vücuttan atılması sağlanmaktadır.
Tarım İlaçları
Tarımsal faaliyetlerde kullanılan ilaçlara genel olarak pestisit denilmektedir. Pestisitlerin yanında büyüme hızlandıran ve gelişmeyi artıran organik maddelere de hormon adı verilmektedir.
Besinlerimizin sağlıklı olması, toprağın, suyun ve havanın sağlıklı olmasına, üretim ve işlemelerinin doğru yapılmasına bağlıdır. Sebze ve meyvelerde değişik amaçlarla kullanılan ilaçlar insan sağlığı için uzun sürede tehlike oluşturur. Suni gübre bitkinin metabolizmasını değiştirerek dokularında su toplanmasına ve hızlı büyümesine yol açar. Şu var ki; vitamin, mineral miktarı azalıp, protein kalitesi düşmektedir. Ayrıca bitkilere daha dayanıklı ve verimli türler elde etmek için genetik girişimler yapılmaktadır. Ancak genetik müdahale edilmiş gıdanın sağlık için tehlikeli olup olmadığını bilmiyoruz. En iyisi biyolojik doğal ürünleri seçmelidir.
Hayvan beslenmesinde çabuk büyüme fazla et amacıyla kullanılan hormonlarda sağlık için zararlıdır. Kümes hayvanlarına da çabuk gelişmesi için aşırı miktarlarda hormon maddeleri yedirildiğinden sığır etlerinden daha çok hormon içerir. Ayrıca hayvanlara ve tavuklara kesim zamanına kadar ölmemeleri için antibiyotik verilmektedir. Tüm bu uygulamalar çiftlik balıkları için de geçerli.
Mikrowelle
Mikrowelle cihazları ile ısıtılan besinlerin sağlık için riskli olduğu söylentileri şimdilik sadece varsayım aşamasındadır. Ancak besinlerin ısıtılması sırasında önemli amino asitler bozulabilir ve yiyeceğin besin değeri azalır.
Cep Telefonu
Cep telefonu ışınları, başın hemen yanında oluştuğu için çok uzun süreli konuşmaların sene boyunca sık sık tekrarı sonucu beyin tümörleri olabilmektedir. Bir araştırmada çok cep telefonu konuşması yapan 18 yaş altındaki çocuklarda baş ağrısı, bellek kaybı ve uyku bozuklukları bulunduğu saptanmıştır. Bu nedenlerle cep telefonu ile yalnızca acil durumlarda konuşmalı ve en iyisi, telefonu başa yaklaştırmadan konuşma olanağı sağlayan kablolu konuşma seti kullanmalıdır. DİKKAT: Şarj için yatak odasındaki elektrik prizleri kullanılmamalıdır.
Güneş Işınları
Güneş banyosu kısa süreli olmalı ve güneşten koruyan kremler ile yapılmalıdır. Gölgede oturmak daha iyidir. Solaryumda getireceği risk göz önüne alınırsa tavsiyeye değmez.
Radyoaktif Işınlar
Özellikle röntgen ışınlarından da elden geldiğince kaçınmalıdır. Diş röntgenlerinde ve vücudun diğer kısımlarının röntgenlerinde sadece ağrıyan dişin ya da hastalık düşünülen yerin kısmi röntgen filmi alınmalıdır. Işınların geniş bir alana uygulanması önlenmelidir. Tüm vücudun röntgen filmi zorunlu durumlarda nadiren yapılmalıdır. Bilgisayarlı tomografi uygulanmış olan 10.000 hastanın 5’inde almış olduğu radyasyona bağlı olarak ileriki yıllarda kanser gelişmektedir. Bu bakımdan elden geldiğince röntgen ışınlarından kaçınmalı ışınsız yöntemleri (ultrason, MR) tercih etmelidir.
Atom ışınlarının sağlık riski büyüktür. Atom reaktörlerinin taşıdığı bu risk Çernobil olayı ile görülmüştür. Çernobil çevresinde olaydan sonra lösemi sıklığı aşırı artmıştır ve Orta Avrupa’da tarla bitkilerinde olaydan bir sene sonra hâlâ artmış radyoaktivite yoğunluğu saptanmıştır. Atom reaktörlerinin % 100 güvenirlikle yapımı ve işletilmesi mümkün olmadığından tüm dünyanın bu yöntemle enerji sağlamaktan vazgeçmesini dileyelim.
Elektro Manyetik Işınlar
Elektrik cihazlarından kaynaklanır. Televizyon vericilerinin, baz istasyonlarının elektromanyetik ışınları insana zarar verebilir. Moskova’da Rus Gizli Haber Alma Teşkilatınca, Amerikan Konsolosluğuna çevrilen elektronik iletişimi bozucu cihaz konsolosluk çalışanlarında kanser riskini artırmıştır. Yüksek gerilim hatları yakınında oturanlarda kanser riski art mıştır. Yatak odasında karyola başının elektrik düğmelerinden uzak duvar bölümlerinde olmasında fayda vardır.
Bilgisayar monitörleri, LCD (likit kristal display) olmalı. Bu monitörler elektromanyetik ışın yansıtmazlar.
Televizyondan uzakta oturmak yararlıdır. Mesafe uzadıkça ışınlar azalır, ya da LCD monitörü tercih etmelidir. Çanak antenler sadece uydudan gelen sinyalleri alırlar, elektromanyetik ışın yansıtmadığından zararsızdır.
ÖZET:
Toksinler doku ve organlarımızda birikir. Özellikle karaciğer, böbrek ve bağırsaklarda biriken toksinler bu organların işlevini bozup, görevlerini yapamaz hale getirmektedir. Başlangıçta yorgunluk, baş ağrısı, bağışıklık sistemi zayıflığı, saç dökülmesi, cilt hastalıkları gibi belirtilere neden olur. Önlem alınmazsa kanser, kalp hastalıkları, artrit vb. daha ciddi hastalıklara yol açar.
Aşağıdaki; alacağımız toksinleri en aza indirgeme prensiplerini benimseyip yaşam biçiminize katmalısınız.
• Alacağınız toksinleri azaltmak için en Önemli iki önlem organik besinler (böcek ilaçları, bitki ilaçları, hormonlar ve antibiyotikler kullanmadan yetiştirilen ürünler) yemek ve filtre edilmiş su içmektir.
• Besinlerle ağır metalleri almamaya özen göstermelidir. Bu bağlamda kalaylı tencereler, alüminyum tencereler kullanmamak; ağır metal içeren ton, kılıçbalığı, köpek balığı gibi büyük balıkları yememek; doğal ortamında yetişmiş (çiftlik balığı değil) küçük balıkları tercih etmek; kurşun içerikli boyaları değil su bazlı boyaları kullanmak yararlı önlemlerdir.
• İşlenmiş ürünler yerine doğal ürünleri tercih edin.
• Pişirme kaplarından cam ve çelik olanları tercih edin.
• Besinlerinizi cam ve emaye kaplarda saklayın. Plastiklerden gıda için güvenliği sağlık bakanlığınca onaylanmış olan renksiz şeffaf olanlarını kullanın.
• Küflenmiş besinleri mikotoksin tehlikesinden dolayı tüketmeyin.
• Genetiği değiştirilmiş ürünlerden kaçının.
• Ev temizlik ürünleri kullanımını en aza indirin. Elden geldiğince toksin içermeyen ve evde hazırlanabilen güvenli temizlik ürünlerini kullanın. (Ayrıntılı bilgi için zararlı kimyasallardan korunma yöntemleriyle sağlıklı hayat – Mozaik Yayınlan bakınız.)
• Mobilya ve parke cilası ile yapıştırıcı kokularından uzak durun.
• Kozmetik ürün seçiminde doğal olanları tercih edin.
• Oda kokuları, parfüm ve deodorantların kullanımını kısıtlayın.
• Kağıt temizlik ürünlerini en aza indirin.
• Kuru temizleme yönteminden kaçının, yaptırdıysanız iyice havalandırdıktan sonra ev içine alın.
• Elektromanyetik radyasyonu ve özellikle içinize radyasyonu (Röntgen ışınları) en aza indirmek de sağlığınız için yapacağınız en iyi yatırımlardandır.
Henüz yorum yapılmamış.