KadincaSayfa.Com

Büyüme Hormonu

Büyüme Hormonu

Büyüme hormonu, bütün insanlarda bulunan, çocukluk evresinde büyümeyi hızlandıran bir hormondur. Büyüme hormonunun yetersiz kaldığı çocuklarda, yaşıtlarına nazaran büyümeleri yavaşlar.
Şayet çocuklarınız arkadaşlarına nazaran daha az gelişiyorsa, daha az büyüyorsa büyüme hormonu eksiliği olup olmadığını kontrol ettirin. Büyüme hormonu 24 saatlik idrar tahlili ile ölçülebilir.
Büyüme hormonu testlerinin amacı, çocuğun büyüme hormonlarının seviyesini kontrol ederek, büyüme hormonunun eksik olup olmadığını tespit etmektir.
Büyüme hormonu eksik olan çocuklara uygun dozda ilaç verilemesi için, testlerin sonuçları çok önemlidir.

Büyüme Hormonu Tedavisi Tedavi Öncesi Yapılması Gerekenler

Büyüme hormonu tedavisi için, doktora gittiğinizde doktorunuz tıbbi geçmişini değerlendirecektir. Yani çocuğunuz doğumla ilgili gelişmeleri, yaşadığı hastalıkları soracaktır.
Büyüme hormonu ile ilgili tedaviye başlamadan önce 6 ay boyunca çocuğunuzun büyüme hızı kontrol edilir. Büyüme hormonu tedavisine olumlu cevap verilip verilmediğini tespit etmek için 6 ayda bir gerekli testleri yaptırmak gerekir.
Büyüme hormonu testlerinin başında, çocuğunuza tablet halinde ilaçlar verilir. Kan örnekleri alınır ve bunun için çocuğun koluna ufak bir plastik kateter ile girilir. Bu uygulama çocuk biraz rahatsız edebilir. İlk bir saat çocuk yorun ve huzursuz tavırlar sergileyebilir. Bu sırada en az 3 saat çocuğun yanından ayrılmamanız gerekir. Test yapıldıktan sonra ilk 24 saat süre ile çocuğun idrarının toplanması için gerekli olan malzemeler ve nasıl yapılacağına dair size bilgi verilebilir. Ardından alınan bu idrar örnekleri büyüme hormonunun seviyesinin belirlenmesinde kullanılır.

Enjeksiyona Hazırlık

Çocuğa yapılacak olan büyüme hormonu tedavisine başlamadan önce, muhtemelen hemşire tarafından size uygulamanın ne zaman olacağı, nasıl yapılacağı, enjeksiyonlar hakkında bilgiler verilir.

Poliklinikte Büyüme Kontrolü

Büyüme hormonu kontrol döneminde çocuğun düzenli olarak kilo ve boy bilgileri alınır. Bunun yanında özel olarak üretilmiş olan bir cihazla çocuğun topuk ve dizi arasındaki mesafe ölçülür. Aynı zamanda çocuğun kol çevresi ölçülür ve yağ kalınlığı belirlenir. Bu yapılan testler doktorunuza çocuğun kas kütlesinin yıl içinde büyüme oranı hakkında bilgi verir. Ayrıca çocuğun kan basıncı ölçümleri de yapılır.

Kan Testleri

Büyüme hormonu test aşamasında kan ve idrar örnekleri alınacaktır. Bu örnekler çocuğun büyüme hormonu tedavisini tolere edip etmediğini görülmesini sağlar. Çocuk büyüme başladığında kemik kütlesi oranı artacağı için, tedaviye başlamadan önce bir de tedavi sonrasında yılda bir kez çocuğun kemik yaşının tespit edilebilmesi için sol elinin radyografisi çekilir. Tedavi sürecinde kemik büyümesi takip edilir, büyüme hormonu çok hızlı ilerliyorsa veya çok yavaş ilerliyorsa büyüme hormonu tedavi şekli tekrar düzenlenebilir ve bu arada büyüme hormonu tedavisine bir süre ara verilebilir.

Büyüme Hormonu Tedavisinin Yan Etkileri Var mıdır?

Büyüme hormonu tedavisinin yapılan araştırmalar sonucunda, herhangi bir yan etkisi olmadığı görülmüştür.

buyume-hormonu

Büyüme Hormonu Tedavisine Ne Kadar Süre Devam Edilmelidir?

Büyüme hormonu tedavisi genelde kız çocuklarında 17 yaşına kadar, erkek çocuklarında 18 yaşına kadar devam edebilir. Lakin istenilen büyüme şekli bu yaştan daha önce elde edilmiş ise tedavi istenildiği sürede bırakılabilir.

Büyüme Hormonu Tedavisine Son Verildiğinde Ne Olur?

Büyüme hormonu tedavisi olması gereken sonuca ulaşmadan bırakılırsa herhangi bir zararı olmaz ama ideal sonuca ulaşılamayabilir erken bırakılırsa.

Büyüme hormonu tedavisi sürecinde çocuklarınız ilaç kullanmayı sevmedikleri için huzursuzluk yaratabilirler. Bu noktada sabırlı olmanız gerekir. Çocuğunuzla sürekli bu ilaçların büyümesine katkısı olacağını, neleri elde edeceğini konuşarak ilaç tedavisine olumsuz tepkiler vermesini engelleyebilirsiniz.

Yetişkinlerde Büyüme Hormonu tedavisi

Yetişkinlerde büyüme hormonu tedavisinde oldukça başarılı sonuçlar alınabilmektedir. Yetişkinlerde büyüme hormonu tedavisinin faydalarını sıralamak istersek;
Kişinin kemik yoğunluğunda artış gözlenir.
Yağsız vücut dokusunda artış gözlenir.
Egzersiz gücünün arttığı, ruh halinin olumlu etkilendiği gözlenmiştir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.