KadincaSayfa.Com

Bronşit

Bronşit

Akciğerlerimizdeki nefes borularındaki (bronşların) iltihaplanmaya Bronşit denilmektedir. Bronşit solunum yollarında genelliklede sonbahar ile kış ayında görülmekte olan ve de aniden ortaya çıkan bir rahatsızlıktır.
Türlü mikroorganizmalar, mikroplar, bakteriler ile virüsler solunum yolunun mukozasının iltihaplanmasına neden olabilir. Mikrobun yerleştiği ve de etki yaptığı bölgeye göre rahatsızlığa trokeobranşit ya da bronşit ismi verilir.
Üşütme, yorgunluk, iyi beslenmeme sonucunda vücudun direncinde azalmaya sebep olan faktörler oldukça büyük rol oynamaktadır. Bunların dışında sigara kullanımı ile tozlar, duman, asit buharı şeklinde tahrişe sebep olan unsurlardan dolayı da başlayabilir. Başlangıcında ateşlenme, öksürük ile vücutta kırıklık olur. Solunum yolunun iç yüzeyini kaplayan mukozanın kızardığı ve de şiştiği görülür. Bu seyirde başlayan rahatsızlığa akut bronşit denilir. Ardından mukozanın salgısında artış olur ve balgam olarak atılır. Yapışkan yapısı bulunan balgamı atmak zor olur, mükolitik ve de ekspektoran haplar yardım sağlayabilir. Kim vakalardaysa amfizem ile kalp rahatsızlığı sonucunda bronşit sürekli olan bir rahatsızlık şekline dönüşür. Genelliklede gece artış gösteren öksürük krizleri ile astıma benzeyen soluk alma zorluğu görülmektedir. Bunun gibi olan rahatsızlıklar da komplikasyon olarak bronkopnömoni, pnömoni şeklindeki akciğer rahatsızlıkları yer edebilir. Tedavisi yatarak istirahat, buğu, ıhlamur ile sıcak çaylar tavsiye edilir. Antibiyotik fayda sağlamaz çünkü çoğunlukla virütik etkenlidir. Aspirin, kodein içeren öksürük şurupları, promidon kullanılır. Bronkopnömoni ortaya çıktığında ve de yüksek ateş görüldüğünde antibiotik kullanılması gerekmektedir.

bronşit-nedir-resmi
Bronşit

Doğal sağlık tedavileri:
• Akut bronşite homeopati tedavisiyle tedavi edilmektedir. Kronikleşmiş bronşitler için daha da uzun zaman sürecine yayılmış homeopati tedavisi uygulanmalı.
• Tozlu ortamlarda çoğalan kuru, kuru öksürüğünüze rüzgâr gülü bitkisini denemelisiniz.
• Mide bulantısı, istifra ve de boğuluyormuş gibi olan hallerde ıpecac denilen madde kullanılmalıdır.
• Kuru, kuru öksürük, baş ağrısı ile çok fazla susuzluk şeklindeki hallerde çit kökü isimli bitkiyi kullanınız.
• Solgun yüzlü, asabi ve de devamlı susayan çocuklar içinse homeopati alanında özel kullanılmakta olan fosfor ‘ u deneyebilirsiniz.
• Kuru öksürükle başlayıp, üşümeye sebep olan vakalara bıldırcın otunun kullanılması iyi olur.
Bu sayılanların haricinde aşağıda bahsedilenleri de uygulayabilirsiniz;
• Kekik yağı ile okaliptüs yağının buğu yapılıp solunması, nefesi açar.
• Balgamın tedavisi için zencefil yağına su katılıp göğse sürerek kullanabilirsiniz.
• Öksürüğün azalmasını sağlamak için yapacağınız bitki çaylarına kara yemiş ekleyiniz.
• Enfeksiyon tedavisi için, sarımsak yağını göğse sürerek kullanınız.
• Sıcak su içerisine konulan ginseng enfeksiyonları azaltıp, iyileşme zamanını çabuklaştırır.
• Öksürük ile enfeksiyonun azalmasını sağlamak için ılık, bal ilave edilmiş suya bir iki damla limon suyunu ekleyiniz.

Faydalı terapiler
Homeoapti, Çin’ in geleneksel terapileri, akupunktur, refleksoloji, herbalizm.

Evde yapabilecekleriniz;
Bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirin.
Ortaya çıkan belirtilerin şiddeti artıyor ise panik yapmayın, hasta insanı korkutup durumunun daha da kötüleşmesini sağlayabilirsiniz.
Uyarı
Tükürükte kan bulunuyorsa, dudaklarda morarma ve ya ateş çok yüksekse daha fazla beklemeden hemen hekime gidilmeli. Doğal yollarla yaptığınız tedavi birkaç gün içerisinde etkisini göstermiyor ise daha fazla beklemeden hekiminize başvurunuz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.