Böbrek Üstü Bezi
Böbreğin üst uçlarının tepesinde bulunur ve de farklı iki kısımdan meydana gelirler; kabuk ile iç bölümdür. Kabuk kısmı hipofiz bezinin salgılamakta olduğu hormonla uyarılır ve üç farklı hormon salgılamaktadır. Birinci hormon grubundan gelen uyarı ile sodyumu bedende tutar ve de potasyumu vücuttan dışkılanmasını sağlamaktadır. Kısaca bu hormonlar direkt vücudun değişmez tuz dengesini kurmaya, sürdürmeye katkı sağlar.
İkinci bir hormon grubuysa şekeri, aminoasitleri ve de yağ metabolizmalarının düzenlenmesini sağlar.
Bu gruplarda olan steroit hormonu, bütün hücrelerin normal yenilenmesini ve de sağlıklı bir şekilde gelişmesini sürdürmesi amacıyla gereken ana maddeler ile gıdaların kesinti olmadan hedefine ulaşmalarını sağlamaktadır.
Bu hormonlar birçok vücutsal işlevin içerisinde görev alır ve de iltihaba dahi engel olur.
Bu etkiye tıpda ki yapay steroit ilacının kullanımı için açıklık getirir. Yapay olan bu ilaçlar, iltihaba ve de eklemlerdeki iltihaplanma şeklindeki rahatsızlıklara karşı oldukça faydalı olurlar fakat oldukça mühim yan tesirleri bulunmaktadır. Bu yan tesirlerinin yaptığı rahatsızlıklar, ilaç tedavisindeki yan tesirlerin sebep olduğu rahatsızlıkların en fenası olarak sayılır. Fakat rahatsız kişi özelliklerin gereksinimi olan kimi kaçışı olmayan hallerde bu ilacın sebep olduğu riskleri göz önünde bulundururlar.
Böbrek üstü bezinin kabuk kısmında üretilmekte olan üçüncü hormon grubuysa erkeklik(androjen) hormonuyla, kadınlık hormonu (östrojen) birleşip bir cinsiyet hormonunun kimliğinin oluşumunu sağlıyor. Bu iki hormon çeşidi baylarda da, bayanlarda da üretilmektedir ve de bunlar arasında olan oranların farkıyla, cinsler arası fiziki farklılık oluşumu sağlanmaktadır.
Böbrek üstü bezinin iç kısmı, dışıyla bağımlı olarak çalışmaz, adrenalin ile noradrenalin hormonunu üretmektedir. Bunlar kavga etmek ya da kaçma hallerinde gerekli ani vücutsal tepkilerin oluşmasını sağlayıp, destek olur.
Ruhi şok, ağrı, yoğun ısı ya da kan şekerinin düşmesi şeklindeki stres yapan hallerde böbrek üstü bezinin iç kısmında ki sinirsel uyarı yollaması için beyine uyarı gider. Uyarıya cevap olarak çabuk, adrenelin ile noradrenalini direkt olarak kana salgılamaktadır. Bunların vazifesi, vücudu olağandışı hallere hazır şekle sokmaktır. Bu vazife soluk alıp vermenin hızlanması, kan basıncında yükselme ile nabız atışlarının çoğalması ile başlar. Kandaki şekeri ve de yağ asitlerinin seviyesi de yükseltilir, hücrelere enerjinin ulaştırılması artar, deri ile iç organlara gönderilen kan azaltılarak kaslara daha çok kanın gitmesi, beslenmeleri ve de canlanmaları sağlanır.
Bu tepkiler, stresi ortaya çıkran etkilerden bağımsızca meydana çıkar. Fakat ortaya çıkan tepkinin sonucu olarak meydana gelen enerji kesinlikle kullanılmalı, tüketilmelidir. Bu tepkilerin bastırılmasının sonucunda (genellikle duygusal sebeplerden kaynaklanmasından dolayı bastırılmak için uğraşılır) ortada kalmış olan adrenalini vücut yadsıyamamaktadır.
Dış etkilerden tepkinin bastırılmasından dolayı vücut mecburen içine döner. Devamlılığı olan bu hal, güç kaybı yapar ve de büyük bir olasılık ile vücudun başka noktasında olabilecek kronik rahatsızlığa müsait bir ortamı yaratabilir.
Bu şekilde bir oluşumla, kan şekerinin seviyesinde artma sebebinden dolayı insülinin üretiminde artış yapmak mecburiyetinde kalan pankreasta ortaya çıkar ve de bu durumdan dolayı da diabet rahatsızlığına yatkınlık göstergesi şeklinde algılanır.
Böbrek üstü bezlerinin işlevlerini iyi bir şekilde yapmasını sağlamak amacıyla, beslenmesi ve de kendisini yenilemesini sağlamak için kullanılacak olan şifalı bitkilerin iyi tanınması gereklidir.
Ne sebeple olursa olsun çok yoğun stresin yaşanması durumunda böbrek üstü bezlerini desteklemek amacıyla şifalı otların yardımı gerekir.
Bitkisel araştırmalardaki bulgularda birçok bitkinin böbrek üstü bezi hormonunun farklı aşamalarını içerir. Bunlardan en mühim olanları; hodan, suteresi, karakafes otu yaprağı, ginseng ve meyan köküdür.
Stresi çok olan herkesin uzun zamanlı bitki kullanımından faydalanması gerekir. Hodan çayı ile ginseng damlasını uzun zaman kullanmak özelliklede önerilmektedir.
Yapay steroit hormonuyla tedavisi yapılan insanların böbrek üstü bezine tekrar canlılık vermek için 3 ila 5 hafta arasında meyan kökü tedavisinin uygulanması faydalı olmaktadır. İncecik kıyılmış köklerinden 1 çay kaşığı, bir bardak kaynar suyun içinde haşlanıp, 5 dakika kadar demlendirilip ardından süzülmelidir. Günde 2 su bardağı taze olarak demlenen çayı öğünlerin arasında soğutmadan içiniz. Yeniden tedavi kürüne başlayabilmek için 1 ila 2 hafta beklenmelidir.
Henüz yorum yapılmamış.