Bilirubin
Etçil hayvanların safralarındaki boya maddesine bilirubin denir. Alyuvarların dalaktaki yıkımının olduğu anda hemoglobin moleküllerinin parçalanması ile meydana gelir. Karaciğere gelip safra halinde dışarı atılır. Kansız kalındığında ve ya safra yolunun tıkanması ile kandaki bilirubin yükselmektedir. Karaciğer rahatsızlıklarından olan sarılık, bilirubinin artmasına bağlı olur. Bilirubin vücudunuzdan bağırsak ve de idrar yolu ile atılmaktadır.
Bilirubin, insanın safrasının gerçek pigmentinin oluşmasını sağlayandır ve de altın sarısı olan rengi verendir. Parçalanmış eritrositler büyük oranda hemoglobinden kaynaklanmaktadır. Yıkımın merkezi retiküloendotelyal sistemdir. Direkt biliburin, biliburinin glukuronik asitle sülfürik asit ile meydana getirdiği estere denir.
Kanda bulunan bilirubinin bir bölümü protein ile kompleks meydana getirir, buna ise serbest bilirubin denilmektedir. Posthepatik bilirubin direkt bilirubindir ve laboratuarlarda analiz için verilen kimyasallar ile direkt olarak reaksiyona geçerler. Prehepatik bilirubinse, indirekt bilirubin olurlar ve laboratuarlardaki analizlerde reaksiyon olmak için metil alkole gerek olur.
Bebeklerin doğumdan sonra ilk bir, iki gün içerisinde bilirubinlerin de fizyolojik olarak artar ve de buna yeni doğan sarılığı denilmektedir. Yüksekte bulunmakta olan ve de buna alışkın olmayanlarda serum bilirubini artmaktadır. Uzun zaman fenobarbital kullanmış insanlarda serum bilirubininin düzeyi normalin değerin altına düşebilir.
İndirekt bilirubin suyun içerisinde çözülmezler. Kanımızda albumine bağlı şekilde dolaşırlar. İndirekt bilirubin toksit olur. Kanda seviye çoğalınca beynimizde bazal gangliyonda birikir ve özelliklede çocuklarda kernikterusa sebep olur.
Direkt bilirubinse karaciğerimizde konjuge olan bilirubindir. Suyun içerisnde çözünürler. Bu sayede safraya atılır. İndirekt bilirubine göre daha az toksittirler. Kanda seviye yükselince böbreklerden süzülüp idrar yoluyla atılır.
Kan dolaşımı içerisinde var olan kırmızı renkli kan hücreleri hemen, hemen üç aylık bir zamanın sonunda ömrünü tamamlarlar ve de çoğu dalakta parçalanmaktadır.
Bilirubin açığa çıkınca karaciğere götürülmektedir. Bu organ özel bir işlem ile bilirubini suyun içerisinde çözülebilecek bir şekle getirir ve de safranın kanalıyla bağırsağa atılır. Direk bilirubin karaciğerde bu işlemi görmüş kalmış olandır, bu işlemi görmemiş olansa indirek bilirubindir.
Artığı Durumlar :
Sistemin bir bölgesinde ortaya çıkabilecek olan aksaklık kandaki bilirubin seviyesinin artmasına sebep olur.
Bu aksamalar; kırmızı kan hücrelerindeki fazlaca yıkım, karaciğerde oluşan rahatsızlıklar ile safra yolunun tıkanmasıdır. Sonuç olarak kandaki bilirubin değeri yükselir ve de koyu sarı renkli tipik sarılık meydana gelir.
Henüz yorum yapılmamış.