Beyin Tümörleri
Beyin tümörleri
Beyin tümörleri, birincil beyin tümörleri ve ikincil beyin tümörleri diye iki sınıfa ayrılırlar. Beyin tümörleri vücudun herhangi bir yerinden başlayarak beyne metasız ulaşanlar ve direk beyinde oluşanlar olarak karşılaşılır. Beyin tümörlerinin tespit edilmesindeki en büyük zorluk zaman zaman çıkıp zaman zaman yok olmasıdır. Beyin tümörlerinden şüphelenilen bir durum olduğunda beyin tomografisi ve MRG çekilmesi gerekir.
Beyin tümörünün gelişim süreci
Mevcut beyin tümörleri kişinin kafasında içinde büyüyerek beynine baskı yapmaya başlar. Kafanın içinde bulunduğu bölgeye beynin baskı yaptığı alana göre değişik belirtiler verir. Fakat kafa içinde yer kaplayan bütün vakalarda olduğu gibi ilk önce kafa içi basıncın artmasına bağlı belirtiler ortaya çıkar. Düzensiz bir şekilde büyümeye devam eden beyin tümörleri ve büyüdükçe beyne baskı yaparak yavaş yavaş beynin normal fonksiyonlarını kaybetmesine yol açar.
Beyin tümörlerinin görülme yaşı nedir?
Beyin tümörleri genellikle 9 yaş altındaki insanlarda ve 55 yaş üstündeki insanlarda sık sık rastlanabiliyor.
Beyin tümörleri kaç çeşittir?
1- İyi huylu tümörler:
İyi huylu tümörler beyin dokusundan basitçe ayrılabilir ve neredeyse tamamına yakını temizlenebilir. Bu sebeple operasyon sonrası elde edilen sonuçları yüz güldürücüdür. Fakat tümörler iyi Hutlu tümörler olsa dahi tümörün beyne yakınlığı hayati önem taşıyacak bir bölgede ise sonuçlar biraz daha riskli olabilir. İyi huylu tümörlerin üreme kapasitesi oldukça yavaş olsa dahi bazı durumlarda kişide işlev bozukluklarına sebep olabilir.
2- Kötü huylu tümörler:
Kötü huylu beyin tümörleri çok hızlı üreyen çok hızlı ilerleyen ve genelde kütle değil de çamur kıvamında ve ameliyat ile alınması oldukça zor beyin tümörleridir. Beyin ameliyatı yapılarak kötü huylu beyin tümörleri alınsa dahi bir süre sonra tekrar nüksedebilirler.
Beyin Tümörü Nedenleri Nelerdir?
Beyin tümörüne sebep olan etkenlerin ne olduğunun tam olarak bilinmemesine rağmen bazı olasılıklar üzerinde duruluyor:
• Bedenin başka organlarında bulunan kanser türleri, beyne doğru ilerleyebilir ve beyinde yeni bir tümör oluşturabilir.
• Kişinin petrol rafinerisi, plastik üretim veya ilaç üretim fabrikaları gibi kimyasal ürünlerle çok fazla iç içe olduğu yerlerde çalışması.
Beyin Tümörü Belirtileri Nelerdir?
Beyin tümörleri beynin bölümleri olan frontal, paryetal, oksipital ve temporal loblarında gelişerek bu bölgelere göre farklı belirtiler gösterebilirler.
Frontal bölgedeki beyin tümörlerinin belirtileri:
– Baş ağrısı
– Halsizlik
– Vücudun bir tarafında uyuşukluk
– Ruh halinde önemli değişiklikler
– Kafa karışıklığı ve yönelim bozukluğu
Paryetal bölgedeki beyin tümörlerinin belirtileri:
– Baş ağrısı
– Kasılmalar
– Uyuşma
– Elle yazı yazmada sorunlar
– Basit matematik problemlerini çözmede zorluk
– Belirli hareketleri yapmada sorun
– Dokunma hissi kaybı
Oksipital bölgedeki beyin tümörlerinin belirtileri:
– Baş ağrısı
– Görme kaybı
– Görsel halüsinasyonlar
– Kasılmalar
Temporal bölgedeki beyin tümörlerinin belirtileri:
– Baş ağrısı
– Kasılmalar
– Algısal bozukluk
– Bir kaç komutu takip etmede zorluk
Merkezi sinir sistemin diğer bölgelerindeki tümörler,
– Dengeyi sağlamada zorluk
– Kusma
– Ruh hali değişiklik
Beyin Tümörü Tedavisi Nasıl Yapılır?
Beyin tümörlerinin tedavisinde, tümörler ister iyi huylu olsun ister kötü huylu tümör olsun tedavisi her zaman için cerrahi tedavidir. Ancak bazı beyin tümörlerinin bulunduğu nokta hayati önem taşıyorsa tümöre cerrahi olarak hiç müdahale edilmez ve beyin tümörü öylece bırakılır. Hemen ardından kemoterapi ve ışın tedavisine başlanarak cerrahi olarak müdahale edilemeyen tümöre ışın tedavisi uygulanır.
Beyin Tümörü Bitkisel (Alternatif) Tedavi Yöntemi Var mıdır?
Beyin insan vücudunda en hassas ve dokunulmaz olan organdır. Beyin tümörlerinde uygulanan bitkisel tedaviler çoğunlukla olumlu sonuçlar vermektedir. Karaciğer merkezli yapılan XP TONIC SLS tedavisi beyin tümörü tedavisinde en yüksek başarı oranına sahip olan tedavi yöntemidir.
Henüz yorum yapılmamış.