KadincaSayfa.Com

Besin Alerjisi

Besin Alerjisi

Immun sistem, olağan şartlarda bir besin maddesini yanlışlıkla zararlı bir besin maddesi gibi algılamasına besin alerjisi denir. Beden buna cevap olarak savunma mekanizmasını harekete geçirir ve zararlı olarak algıladığı besin maddesine karşı antikorlar üretmeye başlar. Böylece kişi vücudunun zararlı olarak algıladığı bu besin maddesini tekrar tükettiğinde immun sistem, yüksek miktarda kimyasal madde ve histamin salgılamaya başlar. Besin alerjisi durumunda salgılanan bu kimyasal maddeler, kişinin solunum sistemi, sindirim sistemi, cilt ve kalp-dolaşım sistemlerini etkileyen alerjik reaksiyonları tetiklemeye başlar.
Birçok besin alerjisi vakasında görülmüştür ki, besin alerjileri anne karnında başlayabilmektedir.
Aile bireyleri içinde besin herhangi bir alerjisi olan bebeklerin özellikle hayatlarının ilk 7 yıl içinde besin alerjisi hastalığına kapılma riski yüzde yirmi oranında olduğu görülmüştür.
Aile bireyi içinde besin alerjisi olan bebeklerin annesinin sütünden çok az miktarda alerjen alması bile, bebeğin besin alerjisi hastalığına tutulmasına yetebiliyor.
Bütün çocukların ortalama 6 yaşına kadar besin alerjisi olma riskinin olduğu belirtiliyor. Ayrıca süt çocukluğu dönemi besin alerjisi sorununu önlemek için önemli bir dönemdir ve bu dönmede besin alerjisini önlemek için yapılması gerekenlere doğum yapıldıktan hemen sonra başlanılmalıdır.
besin-alerjisi Birçok yapılmış araştırmalarda, insanların yüzde yirmisinin tükettiği besinlerden en az birinin kendisini rahatsız ettiğini belirtmiştir.
Tüketilen besinler genelde birden fazla maddenin karışımından ortaya çıktığı için çoğu kişi hangi besine alerjisi var tam olarak saptayamaz.

 

Besin alerjilerinde en sık rastlanılan belirtiler:

• Kişide alerjisi olan besini yedikten sonra kusmalar görülmeye başlar
• Kişide besin alerjisi başladığı anda ara ara ama sık sık tekrar eden mide bulantıları baş gösterir
• Kişinin midesinde oluşan kramplar besin alerjisinin belirtilerinden biridir
• Kişide Ürtiker şikâyetleri besin alerjisi ile baş gösterir
• Kişi Egzama şikâyetlerinde bulunmaya başlar
• Kişi besin alerjisinde nöbetler halinde baş ağrıları çekemeye başlar
• Kişi besin alerjisi ile birlikte hızla ishal sorunu yaşamaya başlar
• Besin alerjisi kişiyi astım krizine sokabilir
• Besin alerjisi ile kişide hırıltılı öksürükler başlar
• Orta kulak da besin alerjisi durumunda sık sık rahatsızlıklar baş gösterir
• Besin alerjisi nezle, burun akıntısı olarak sinyal verir.
Besin alerjisi sorunu ile uğraşan birçok kişi için bu belirtiler tehlike değil rahatsız edici bir durum olarak algılanır. Ancak ender de yaşansa bazı besin alerjileri bazı kişilerde çok tehlikeli boyutlara ulaşabilir.

İnsanlarda sıklıkla alerjiye neden olan besinler :

İnek sütü: İnek sütüne karşı besin alerjisi sorunu yaşayan kişilerin oranı çocuklarda yüzde üç oranındadır. İnek sütünü tüketmediği halde inek sütü içeren Tereyağı, tereyağı aromalı diğer yağlar, margarin, peynir çeşitleri, yoğurt, krema, muhallebi ve benzeri besinler, besin alerjisini tetiklemeye devam edebilir. Bu sebeple bu tür besinlerden de uzak durulmalıdır.

Yumurta: Özellikle yumurtanın beyazına karşı çok sık besin alerjisi vakası görülmektedir. Yumurtaya karşı görülen besin alerjisi, özellikle bebeklik ve çocukluk döneminde baş gösterir. Yumurta alerjisi kişide yumurtayı yedikten dakikalar veya saatler sonra kusma, deride kızarıklıklar, hırıltılı solunum olarak belirtilerini göstermeye başlar. Kişinin yaşı ilerledikçe yumurtaya karşı olan besin alerjisi durumu azalarak yok olabilir.

Balık ve kabuklu deniz ürünleri: En güçlü besin alerjilerinden biridir. Çoğu zaman astım ve egzama belirtileri ortaya çıkar. Kişi besin alerjisine bağlı olarak balık ve kabuklu deniz ürünleri yediği zaman dersinde kızarıklıklar, karın ağrısı, kusma, ishal gibi sorunlar yaşamaya başlar. Besin alerjisine neden olan en önemli balık ve deniz ürünleri şunlardır: uskumru, ton balığı, ıstakoz, morina balığı, sardalye, , kerevit, karides, yengeç, salyangoz, midye, istiridye, kalamar

Kabuklu ve yağlı kuruyemişler(fındık, fıstık gibi) : En sık görülen belirtileri dudaklarda kabarma, yutak bölgesinde oluşan ödem ve egzama sorunudur.

Bunlar dışında besin alerjisine sebep olan gıdalar arasında tahıllar, etler, meyveler, sebzeler, kuru baklagiller, baharatlar, bal çeşitleri, çikolatalar yer almaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.