KadincaSayfa.Com

Bel Fıtığı

Bel Fıtığı

İnsan omurgasının bel kısmı 5 adet omur ve 5 adet diskten oluşmaktadır. Bu bölge insan vücudunun ağırlığının en fazla taşındığı yerdir. Kişi herhangi bir zorlanma ile ya da kaldırabileceğinden daha ağır bir yükü yüklendiğinde bu bölgedeki çekirdek ve çekirdeği koruyan kapsüllerdeki disklerde yırtılma olur.

Kişilerde görülen baş ağrıları şikâyetinden sonra en sık rastlanılan şikâyet bel ağrısı şikâyetidir. Toplum için en oldukça yaygın olan bel ağrıları şikâyeti, insanların yüzde 80 ninde hayatının bir döneminde mutlaka karşısına çıkar.
Kişideki bel ağrısının sebebi her zaman bel fıtığı olmayabilir. Bel fıtığı sorununun yanı sıra kişide var olan jinekolojik hastalıklar, iç organlardaki hastalıklar, romatizma hastalığı gibi hastalıklarda kişide bel ağrısına zaman zaman sebep olabilir.

En bilindik bel ağrısı sebebi olan bel fıtığını tanımlamak için ilk önce omurganın mevcut görevlerinin ve yapısının bilinmesi gerekir. Kişide baş kısmından başlayıp, kalça kısmına kadar uzanan omurganın, omu ismi verilen kemikler ve bu kemikleri birbirine bağlayan disklerden oluştuğunu bilmek gerekir.

Diskler ise esnek bir yapıya sahip olup kıkırdak doklardan meydana gelirler. Omurga insan vücudunu ayakta dik tutan ve insanın vücudunun ağırlığını taşıyan yapıdır. Omurga insan gövdesinin her yöne hareketini sağlayan, içersinde barındırdığı kanal yapısı ile omuriliği koruyan yapıdır. Omurganın ok bel bölgesi beş adet omur ve diskten meydana gelmektedir. Vücudun bütün ağırlığını taşıyan bölge burasıdır. Doğal olarak da bu bölgede bulunan diskler çok daha çabuk yıpranmaktadır. Disk ortada bulunan çekirdek ve bunları koruyan kapsüllerden oluşmaktadır. Kişinin de herhangi bir zorlama karşısında bu koruyucu kısım yırtılarak çekirdek arkaya doğru fıtıklaşacak olursa, burada bacaklara giden sinirlere baskı yaparak bu sinirlerin çalışmasını engellemeye başlar. Doğal olarak da bunun sonucunda bel bölgesinde ve bacaklarda ağrı, uyuşukluk, kuvvetsizlik, güç kaybı oluşmaya başlar. İşte bundan bel fıtığı denmektedir.

belfitigi-bitkisel-cozum

Aşırı kilo ve gebelik bel fıtığı nedeni
Gayet sağlıklı kişilerin yüzde 20sinde veya yüzde 30unda bel fıtığı görülmektedir. Lakin her bel fıtığı kişide ağrıya neden olmaz. Bel fıtığının görülme çokluğuna bakıldığı zaman kadın erkekler arasında belli bir fark görülmez.
Diskin fıtıklaşmasına sebep olacak faktörlerin başında, bu bölgeye binen yükün miktarının ne olduğunun ilk sırayı aldığı belirtilmektedi. Kişinin aşırı derecede şişman olması, kadınlarda gebelik dönemlerinde vücut ağırlığının birden artmış olması durumlarında dahi diskler dengeli ve düzenli bir şekilde bu ağırlığı bacakları iletirler. Ancak hareket ve denge esnasında herhangi bir bozulma meydana gelirse, diskin bir bölümüne fazladan yük binecektir ve bu bölgede fıtıklaşmalar meydana gelecektir. Kişinin yüksekten düşmesi veya trafik kazası geçirmesi iyi bir sebeplerle kişi bel fıtığı olabilir. Bunun yanında iltihap ve romatizma gibi sebepler diskin koruyucu bölümünü gevşetir fıtıklaşmaya sebep olur.
Bel fıtığının belirtileri
Kişinin bacaklarında ağrı hissetmesi, beldeki sinirin bası altında olması bel fıtığının en belirgin özelliklerindendir. Baskı altında olan sinirin dağılmış olduğu alanda uyuşmalar görülmektedir. Bacaktaki sinirin çalıştırmış olduğu adalelerde güç kaybı ve bu adale çalışamadığı için bu bölgede incelmeler görülür. Bütün bunların yanında idrar ve büyük tuvaleti yapmaya yarayan sinirlerde baskı altında ise idrar ve büyük tuvaleti yapamama veya hissedememe gibi büyük problemler ortaya çıkabilir.
Bel fıtığının tanısı nasıl konur?
Bel fıtığı olup olmadığınızın tanısı gerekli muayeneler sonucunda konulur. Bası altında olan sinirlere gerekli muayeneler yapılır. Yapılan muayene sonucunda sinirin bel bölgesinde bası altında kaldığı sonucuna varılırsa grafi, bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntüleme, myelografi gibi çekimler yapılır ve çıkan sonuca göre tanı konulur.
Hastaların çoğu kısmı ameliyatsız tedavi edilebilir. Bel fıtığı tedavisinde ilk önce yatakta dinlenmesi önerilir. Yatak istirahatında asıl amaç, vücut ağırlığını disk üzerinden kaldırmak böylece diskin çekirdeğinin tekrar kendi yerine dönmesini sağlamaktır.
Koruyucu önlemler
* Mutlaka doktorunuzun verdiği hareketlerin gösterildiği egzersiz çizelgesindeki hareketleri yapın zira bu en etkili koruma yöntemidir.
* Kilonuz boyunuza göre fazla ise zayıflamaya çalışın. Böylece disk üzerine binecek olan fazla yükten kurtulabilirsiniz.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.