Banyo Dizaynında Paranız Boşa Gitmesin
Hepimiz bir süre sonra dizayn ettiğimiz banyodan sıkılırız. Bazen de banyo öyle bir hale gelir ki, o güzelim fayanslara bakmaktan içimiz kararır, parça parça oluverir. Bu durumda bize göre yapılacak en doğru şey banyomuzu yeniden dizayn etmek olacaktır. Ancak bunun bize pahalıya patlayacağı endişesi, bizi bunu yapmaktan alıkoyar. Bu yüzden içimizi biraz da olsa rahat tutacak, “evet evet, bu defa dikkatli olacağım çok param gitmeyecek” dedirtebilen bir liste oluşturduk. Artık banyomuzu yeniden dizayn ettirmek bizim için çok da korkutucu olmayacak.
1. Yeniden Dizayn Etmeye Plansız Girişmek
Yanlış: Yeniden dizayn etmeye balıklama atlarım. Küçücük bir yer için plan da neymiş canım?
Evlerdeki banyolar küçük olmaya yatkın olsalar bile, bu küçücük alanda bile doğaçlama yapılan bir dizaynı karşılayamama ihtimaliniz aslında oldukça yüksektir.
Örnek vermek gerekirse; diyelim ki klozeti kurdurdunuz, ama sonradan yeri size hoş gelmedi. Klozeti 10 cm kaydırmak istiyorsunuz. Pekala, klozeti kaydırdınız, ya o anda mermerleri yaptırmış olursanız? Yani demek istediğimiz bir şeyi doğaçlama yapmaya kalktığınızda başınıza başka bir masraf açmanız oldukça mümkün. Bu nedenle iyi bir banyo planı oluşturmadan dizayn işine girişmemeniz daha yerinde olacaktır.
2. Basit Olan Daha Etkili Olabilecekken Aşırı Süse Kaçmak
Yanlış: Pahalı olan her zaman iyi olandır. Pahalı olan bütün sorunlarımı çözer.
Banyo dizayn etme isteğimiz ortadan kalkmadığı sürece, bütün banyo malzemeleri ile alakalı sektörler bize ürünlerini daha pahalı bir fiyata satmaya devam edecekler. Bunu zaten hepimiz biliyoruz. Hep daha kalitelisini istediğimiz için de bize her zaman ürünleri “bu daha pahalı ancak daha kalitelidir.” cümlesi ile satın aldırmaya çalışan satış görevlilerinden bahsetmiyorum bile.
Örneğin; çerçevesi olmayan cam duşakabinler her zaman için bize çekici gelmiştir. Sonuç olarak çerçevesiz duşakabinler banyomuza daha sofistike bir hava katacaktır. Ancak işin komik kısmı şudur ki, çerçevesiz olanlar çerçeveli olanlardan daha pahalı. Çerçeveli olanlarda kullanılan malzeme çok daha fazla, ki bu da üreticiye ek masraf demek oluyor. Bu durumda kendinize bir iç değerlendirme yapmalısınız. Pahalı olsun diyorsanız alın gitsin. Kendi zevkiniz sonuçta. Ama size yapacağı ek masrafı da göze almalısınız.
3. Tamir Etme Yerine Değiştirme
Yanlış: Aslında sadece sıvaya ihtiyaç duyan zemini komple yerinden sökme arzusu.
Banyonuzu yeniden dizayn ederken herşey gözünüzde büyür. Öncelikle banyolar evimizde diğer odalardan çok daha derinde bulunur. Bu da yıkılan eşyaların alınmasını çok daha zor kılar. Dışardan gelen yeni eşyaların da içeri sokulması bir o kadar zor olur. Genellikle yıkılan ve getirilen eşyaları odalardan geçirmek zorunda kalırız ki, evinizi temiz tutmayı seven biri iseniz bu durum sizin için saç yoldurucu bir hal alabilir. Bu da banyomuzu yeniden dizayn etmede bizi en çok korkutan özelliktir. Eğer banyonuzu yeniden dizayn ederken atmak yerine tamir etmeyi seçerseniz, bu durum sizi oldukça rahatlatabilir. Mesela;
- Küvetinizi veya duşakabininizi tamir ettirebilirsiniz.
- Banyo kabinlerinizin zeminini değiştirebilir veya onları boyayabilirsiniz.
- Lavabonuzu yeniden cilalayabilirsiniz.
- Mermerlerinize sıva ile yeniden temiz bir görüntü verebilirsiniz.
4. Havalandırma Olayını Görmezden Gelmek
Yanlış: Banyo havalandırması öncelikler listesinin en sonunda yer alır. Çünkü kabinleri ve duşakabinleri yeniden dizayn etmek çok daha eğlencelidir.
Havalandırma hiç de çekici bir başlık değildir. Ancak yetersiz havalandırmanın oldukça önemli bir etkisi vardır : yayılan türden küfe neden olmak ve bütün o yaptığınız güzelim modellemelerin içine etmek. Yeni çıkan havalandırmalar eskisine nazaran oldukça gelişmiş durumda. Daha sessiz, daha hızlı ve daha güçlü. Tabi ben yine de havalandırma istemiyorum diyorsanız ısıtmalı lambalar da banyonuzdaki küfü azaltmak için yeterli olabilir.
5. Eski Döşeme Yöntemlerinden Birini Kurma
Yanlış: Laminant mı? Elbette, neden olmasın?
Sırf hoş gözüksün diye aklınıza esen her döşeme malzemesini banyonuza sokmaya/uydurmaya çalışmayın. Bazen estetiği pratikliğe değişmek zorunda kalabilirsiniz. Ayrıca banyonuzun zemin döşemesini yaparken fiyatı çok da fazla düşünmeseniz iyi edersiniz.Laminant parkeler banyoda kullanılabilir. Ancak banyo için ilk seçiminiz bu olmamalı. Kim “her zaman nem barındıran” banyosuna şişsin diye laminant parke koymak ister ki? Banyonuzda daha çok fayans döşemeyi ön planda tutmalısınız. Laminant parkeleri değil.
6. Körüne Körüne “Herşeyi Kendim Yaparım” Düşüncesi
Yanlış: Banyonuzun elektrik sistemini tesisatçılar çok pahalı olduğu için kendiniz yapmak zorunda kaldınız, elektrik korkunuz olsa bile.
Şimdi bazılarınız diyecek ki, ben tamir işlerinde oldukça iyiyim. Aletlere de yatkınlığım var. Evet, pek çoğumuz bazı temel şeyleri biliyoruz zaten. Banyo zemini döşeme, fayans döşeme, duvarları boyama vs vs. Bunların hepsi pek çoğumuzun yapabileceği türden şeyler.
Ancak olay banyoya yeni bir elektrik sistemi kurma, yeni bir duşakabin yerleştirme vs. olduğu zaman işler daha zor bir hal alabiliyor. Yeni bir şeyi koyarken yapacağınız en ufak bir hata, size banyo dizayncılarına vereceğiniz ücretten çok daha fazlasına mal olabilir. İnat etmeyi bırakın.
7. Ebeveyn Banyosu İle Başlama
Yanlış: Bebeğim ilk önce kendi banyomuz ile başlayalım. Çünkü orası bizim odamıza ait ve bizim için çok daha önemli. Sonra çocukların ve misafirlerin kullandığı banyoya geçeriz.
İlk banyo dizayn etme projeniz oldukça sert olacak. Daha doğrusu sizin için bir öğrenme pratiği olarak düşünün. Bu yüzden kendiniz sürekli vakit geçireceğiniz o banyoyu ilk önce dizayn etmek yerine evinizde varsa başka bir banyoyu dizayn etmeyi deneyin.
Henüz yorum yapılmamış.