Astım Çocuklarda Neden Olur?
Astım çocuklarda neden olur?
Çocuklarda astım genellikle alerji kökenlidir. Soğuk hava, hava kirliliği, sigara dumanı, kimyasal kokular, solunum yolu hastalıkları astım belirtilerini ortaya çıkarabilir. Çocuğun alerjisi olduğu maddeye aşırı maruz kalması ile öksürük, hırıltı ve nefes darlığı ortaya çıkabilir. Astımlı, çocuklar yaşamının, ilk yıllarında belirtileri vermeye başlar. Solunum yolu enfeksiyonu yaşadıklarında, diğer çocuklara kıyaslandığında daha ağır seyreder hastalığı. Akciğerler gelişimini henüz tamamlamadığı için hava yolu çapları dar olması ve kıkırdak dokunun az olması sebebi ile tekrarlayıcı bronş daralmaları yaşar çocuk. Bazen, allerjik olunan maddeye yakın olmak bile, hırıltılı, öksürük ve nefes darlığı olarak görülebilir.
Çocuklar İçin Astım Tedavisi Nasıldır?
Öncelikle, bütün alerjik hastalıklarda olduğu gibi ilk basamak alerji olunan maddeden uzak durmaktır. Uzmandan yardım alarak, çevre önlemleri alarak bronşlardaki aşırı duyarlılığın en aza indirilmesi mümkündür. Bu bazen alınan önlemlerin olmadığı, ilaç tedavisinin gerekli olduğu durumlarda, havayolu ile akciğerlere çekilip bronşları tedavi eden sprey şeklindeki ilaçlar kullanılmaktadır. Bu ilaçlar bronşların hassasiyetini azaltmak için ve sadece kriz anlarında kullanılacak ilaçlar bunlar. İlaçlar hastalığı tamamen geçirmiyor, en iyi tedavi yöntemi alerji aşı tedavisidir.
Çünkü ilaçları kestikten sonra, sorunlar tekrar ortaya çıkmaktadır. Aşılar 3 yaş sonrası yapılabiliyor, hassas olunan madde dozlar arttırılarak vücuda verilip, o maddeye vücudun alıştırılması sağlanır. Tıbbın sürekli ilerlemesi ile, her gecen gün yeni aşı metotları geliştirilmektedir. Daha önceleri aşı yapılan kişilerin, yan etkileri yüzünden biraz rahatsızlık yaşaması. Yeni metotlar geliştirmesine neden oladu, dil altı aşı uygulması yaygınlaşmıştır. 10 yıldır kullanılan bu yöntem, yan etkilerinin azlığı ve evde kendi kendine tedavi olanagı sağladığı için çok tercih edilen tedavi yöntemidir.
İlerleyen yıllarda, 4–5 yaşlarında akciğer gelişimini tamamlamıştır.1–2 yaş döneminde astım belirtileri veren çocukların büyük kısmında düzelmeler olacaktır. Düzelmeyen çocuklarda ergenlik döneminde yüzde 50 si düzelme gösterecektir. Orta yaşlarda hastalık tekrar ortaya çıkabilir.
Henüz yorum yapılmamış.