Artroz
Yaşlanma ile veya eklemlerde meydana gelen diğer lezyonlara bağlı olarak gelişmiş olan bir tür kıkırdak dokusu hastalığıdır.
Artroz, bir veya birden fazla eklemde görülebilen ve eklemleri saran, kıkırdak dokusundaki özgün doku yıkımını gerçekleştiren kronik bir hastalık türüdür. Artroz hastalığı eklemlerdeki kemiklere de zarar vermektedir. Artroz hastalığını özetle eklem yıpranması veya eklem yaşlanması olarak tanımlayabiliriz. İleriki yaşlarda ise görülen bu naturel artroz hastalığından başka eklemlerle ilgili yerel veya sistematik hastalıklar esnasında görülen erken yaş artroz hastalığı vardır.
Artroz hastalığı, doku yıkımı yapan bir hastalık türüdür. Artroz hastalığının biçim bozucu artrit (artritis deformans) hastalığı ile hiçbir ilgisi bulunmamaktadır. Artritis deformans veya diğer adıyla kronik birincil poliartrit hastalığı, bütün eklemleri ve eklem boşluğunda bulunan dokuları tutan bir hastalık türüdür. Akut artrit hastalığı da artroz hastalığından ayrılmalıdır. Akut artrit hastalığı, mikrobik etkenlerle meydana gelen eklem iltihabı hastalığıdır. Eklem romatizması ise genellikle gençlerde görülen ve boğaz enfeksiyonlarına sebep olan beta-hemolitik streptokokların toksinlerine karşılık, eklem dokusunun vermiş olduğu iltihabi bir cevaptır.
İlerlemiş yaşların tipik hastalığı olan kabul edilen artroz hastalığı, gelişmiş olan ülkelerde ve 40 yaş sonrasında daha sık görülür. Artroz hastalığı kadınlarda erkeklere nazaran daha çok görülmektedir. Artroz hastalığı genelde omurgada, kalçada, dizlerde, ayaklarda, ayak bileklerinde daha çok görülür.
Artroz Nedenleri
Artrozlar birincil veya ikincil eklemin harekete bağlı fonksiyonlarını bozan faktörlere bağlı olarak ikincil olabilmektedir.
Yaşlanma durumu ve eklemin sürekli olarak hareketi, eklem kıkırdağının yıpranmasına, elastikliğini ve kayganlığını kaybetmesine sebep olur. Eklem kıkırdağı zaman geçtikçe daha az beslenip ve parçalanmaya başlar. 40 yaş sonrasında kıkırdağın yaşlanmasıyla artrozun anatomik ve radyolojik bulguları zaman geçtikçe belirginleşir ve eklemlerle bütünleşerek yerleşir.
Artroz hastalığının gelişmesinde yaşlılığın dışında birde şişmanlık etkilidir. Şişman insanlarda eklemlere fazlaca yük binmesi ve kolesterolün fazla olması gibi metabolizma sorunlarının olduğu rahatsızlıklar artroz gelişimini kolaylaştırmaktadır. Artsoz hastalığının diğer sebepleri arasında hormonal bozukluklar, karaciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları, kronik çevresel damar yetmezliği hastalıklarını sayabiliriz. Menopoz da artroz hastalığının sürecini hızlandırır ve artroz hastalığının gidişini kötüleştirmektedir. Artroz hastalığının genetik nedenlere de bağlı olduğu yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkmıştır.
Artroz Belirtileri
Artroz hastalığının belirtileri sadece hastalığa yakalanan eklemlerle sınırlıdır. Hasta diğer organlarında pek ağrı hissetmez. Artroz hastalığı belirtileri eklemlerde ağrı hissedilmesi ve eklemlerin hareketlerinin sınırlanması olarak kendini gösterir. Kişide sabah uyandığında hareketlerinin yeniden başladığı sabah saatlerinde şiddeti artan ağrı, eklemlerin ısınmasıyla eklem ağrılarında azalma görülür.
Artroz Tedavisi
Artroz tedavisi için farklı tıbbi ve fiziksel tedavi metotları ile hastalık yavaşlatılabilir ve hafifletilebilir. Bunun yanında düzenli spor yapmak, günlük yürüyüşlere çıkmak, kilo almamaya çalışmak artroz tedavisini kolaylaştırır. Vücudun ihtiyacı olan kan ve kalsiyum ihtiyacı karşılanmaya çalışılması, varsa şeker hastalığının tedavi edilmeye çalışılması artroz tedavisine destek sağlar. Bunların yeterli gelmediği durumlarda gerekirse cerrahi tedavi yöntemine geçilebilir.
Henüz yorum yapılmamış.