Artrit (Romatoid Artrit)
Romatoid artrit (RA) hastalığı, eklem kronik inflamasyon sebep olan bir tür bağışıklık sistemi hastalığı diye tanımlanır. Romatoid artrit hastalığı, bedendeki eklemlerin çevresinde bulunan dokuların iltihaplanmasına sebep olurken, aynı zamanda diğer organlara sıçrayabilme riski de vardır. Otoimmün hastalıklar yani bağışıklık sistemi hastalıkları, bağışıklık sisteminin birden bire yanlışlıkla kendi vücudundaki kendi dokularını yabancı gibi algılayıp saldırıya geçmesi ile meydana gelmektedir. İnsan vücudundaki bağışıklık sistemi, yabancı enfeksiyonların hücrelerini belirleyip yok etmek için programlanmış bir organizasyon sistemi gibidir. Bağışıklık sistemi hastalıklarına tutulan hastaların vücudundaki iltihap, kendi vücudundaki dokularda bulunan antikorları hedef seçebilir. Bu durumda da bedendeki diğer organları da etkileten, bir tür sistematik hastalık olan Romatoid artrit meydana çıkar.
Romatoid artrit hastalığı ilk önce sinoviyal eklemleri hedef olarak belirler. Romatoid artrit hastalığı kronik bir hastalığa dönüşebilir, uzun seneler devam edebilir. Ancak Romatoid artrit hastası olan kişiler hastalıklarına rağmen uzun yıllar yaşarlar. Romatoid artrit genelde eklem yıkımlarının olması, fonksiyon kayıplarının yaşanabileceği bir hastalık türüdür.
Romatoid artrit hastalığı, akciğerlerde, perikard, plevra ve sklerada fazlaca iltihap üretebildiği gibi nodüler lezyonlara da sebep olabilmektedir.
Dünyada insan nüfusunun yüzde birinde romatoid artrit hastalığı mevcuttur. Sebebi kesin olarak bilinmeyen romatoid artrit hastalığı, kadınlarda erkeklerden üç kat daha fazla görülür. Romatoid artrit hastalığı 40 lı yaşlarda görülür. Romatoid artrit hastalığı tedavi edilmezse, eklem fonksiyonlarında kayıplar yaşanmaya, hareket eksikliğine neden olur. Bu tür septomları fizik muayene, röntgende, labaratuar testlerinde ortaya çıkmaktadır. Tanı konmak istendiğinde romatolog ve oto-immün hastalıkları uzmanları tarafından konulabilir.
Romatoid artrit belirtileri
Romatoid artrit, hastalığının ilk belirtileri eklemlerde hissedilir. Romatoid artrit hastası olan kişi eklemlerinin yumuşak bölümlerinde şişlikler, hasiyetler, iltihaplanmalar yaşamaya başlar. Sabah uyandığında eklem ağrılı çeker, gün içinde hareket ettikçe eklemlerindeki ağrı azalarak yok olur. Bunların yanında bedenin diğer organlarında da sorunlar yaşamaya başlayabilir. Anemi yani kansızlık, iştahsızlık, zayıflama gibi sorunlar hastalığın belirtileri arasında yer alır.
Romatoid artrit nasıl teşhis edilir?
Romatoid artrit hastalığının teşhisinde, yapılan röntgen çekimleri etkin rol oynar. Bunun yanında Romatoid faktör(RF) ismi verilen, kanda bulunan antikorun pozitifliğinin ölçülmesi, kansızlık, yüksek ateş gibi bulgular teşhisi kolaylaştıran etmenlerdir.
Romatoid artrit hastalığının etkilediği yerler
Romatoid artrit hastalığı ilk önce eklem zarı iltihaplanması dediğimiz, tıp dilinde sinovit olarak geçen soruna sebep olur. Kişinin eklem yerleri şişmeye başlar ve bu bölgede ısı meydana gelip sertlik görülmeye başlar. Bu da kişinin hareketlerini kısıtlamaya neden olur. Romatoid artrit hastalığı birden fazla ekleme etki edebilir. Kişinin el, ayak, servikal, omuz, diz gibi bütün eklemlerini etkileyebilir. Sinovit yani eklem zarı iltihabı, kişide hareket kaybına sebep olduğu için kişi sabah uyandığında eklemlerinde hareketsizlik yüzünden kendini şişmiş ve sert hisseder. Kişi her sabah uyandığında bu sertliklerin arttığını görmesi, Romatoid artrit hastalığının ilerlediğinin göstergesidir ve yaşanılan sertlik 1 saatten fazla sürmektedir.
Romatoid artrit hastalığı, ilerlediğinde eklemlerdeki iltihaplanma hareket aralığını bozmaya başlar ve deformite ortaya çıkamaya başlar. Kişide özellikle parmak eklemlerinde, parmak şekil bozuklukları görülmeye başlar.
Romatoid artrit hastalığı, deride zamanla sertleşme meydana getirir ve deri üzerinde soluk pembe renginde lekeler görülmeye başlar. Bu tür lekelenmeler aniden çıkıp, aniden yok olurlar ancak sürekli tekrarlayan lekelerdir.
Romatoid artrit hastalığı, akciğerlere etki ederek, göğüs ağrısı, kuru kuru öksürme, nefes alma zorluğu gibi şikâyetlere yol açabilir.
Romatoid artrit hastalığı, kalbide etkileyerek, kalp zarı iltihaplanması, kalp karıncık yetmezliği gibi şikâyetleri meydana getirebilir.
Romatoid artrit hastalığı, gözde kuruluk yapabildiği gibi ilerleyen durumlarda kornea kuruluğu keratit hatta görme kaybına bile sebep olabilir.
Romatoid artrit hastalığı, karaciğerde büyümeye ve karaciğer enzimlerinin salgılanmasında artışa sebep olabilir.
Romatoid artrit hastalığı, hareketsizlik sonucu osteoporozu tetikleyebilir.
Romatoid artrit hastalığının tedavisi
Romatoid artrit hastalığının henüz kesin bir tedavi yöntemi yoktur. Lakin tedavi başladığında, hastanın şikâyetleri azalabilir. Romatoid artrit hastalığının tedavisinde birkaç farklı tedavi metodu denenebilir.
Non-farmakolojik yani ilaçsız tedavi, sadece fizik tedavi, ortez, mesleki terapi ve beslenme ile ilgili tedavi yöntemleri uygulanabilir. Çeşitli ağrı kesiciler ve steroid içeren anti-inflamatuar ilaçlar, hastalığın belirtilerini bastırmak için uygulanabilir. Lakin asıl gerekli olan immün sürecinin biran önce durdurulması ve uzun vadede zarar görülmesinin engellenmesidir. Romatoid artrit hastalığının tedavisinde iki amaç göz önüne alınır. Varolan septomları azaltabilmek ve kemik hasarlarını ve kemik kaybını önleyebilmektir. Romatoid artrit hastalığında kullanılan ilaçlar genelde iltihap kurutmaya yarayan ilaçlardır.
Romatoid artrit hastalığının tedavisinde doktor kontrolünde, kas ve kemiklerin güçlenmesi için egzersizler yapılabilir. Bu tür ezersizler hastanın kendini iyi hissetmesini ve eklem ağrılarını azaltmayı amaçlar. Lakin egzersiz esnasında ağrı duyuluyorsa, o egzersiz asla tekrarlanmamalıdır. Şayet çok hasarlı eklemler cerrahi müdahale ile çıkarılmış ise yerine aparatlar takılabilir.
Romatoid artrit eklem kayıplarını önlemek için yapılacaklar
Kesinlikle alkol, sigara, çay, kahve gibi uyarıcılar kullanılmamalıdır.
Yük taşımak gerekirse tek ekleme yüklenilmemeli, eklem yorulmamalıdır.
Kişi boyu ile kilosu arasındaki orantıyı aşmamalıdır.
Her gün gerekli miktarda A ve C vitaminleri tüketilmelidir.
Ayrıca lavanta çayı da yemeklerden 2 saat sonra 1 bardak içilirse ve buna 2 hafta devam edilirse faydalı olacaktır.
Henüz yorum yapılmamış.