Annelere 400 liralık çocuk bakım desteği geliyor, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya Bugün Peki Kimler Yararlanabilecek
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya: “Sanayi sektöründeki mesleklerde düzenlenecek işbaşı eğitim programlarına ve mesleki eğitim kurslarına katılan kadınların 2-5 yaş arasındaki çocukları için aylık 400 TL bakım desteği İŞKUR tarafından 2018 yılında verilmeye başlanacak”
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, sanayi sektöründeki mesleklerde düzenlenecek işbaşı eğitim programları ve mesleki eğitim kurslarına katılan kadınların 2-5 yaş arasındaki çocukları için aylık 400 lira bakım desteğinin İŞKUR tarafından 2018’de verilmeye başlanacağını söyledi.
Kaya, TBMM Genel Kurulunda bakanlığının bütçesinin görüşmelerinde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin, gündem belirleyen, kendi eksenini oluşturan ve dünya siyasetine yön veren bir ülke konumunda olduğunu belirtti.
Bakan Kaya, “Dün Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliği ile İslam İşbirliği Teşkilatının sergilediği duruş ve açıklanan kararlar, sadece milletimizin değil, uluslararası hukuka saygılı, mazlum ve mağdur coğrafyaların yanında yer alan tüm milletlerin göğsünü kabartmıştır. Ben de buradan, Filistin’in başkenti Doğu Kudüs’ü, Kudüs’ün onurlu kadınlarını ve Kudüs’ün asil evlatlarını muhabbetle selamlıyorum.” dedi.
Son 15 yılda sosyal devlet uygulamalarında da “adeta sessiz bir devrim gerçekleştirdiklerini” ifade eden Kaya, bakanlık olarak, zamanın ruhunu yakalayan ve dönüşümü esas alan bir yaklaşımla, yeni hizmet modelleri geliştirmeye ve ortaya çıkan yeni sosyal ihtiyaçlara yönelik çözümler üretmeye önem verdiklerini dile getirdi.
Çocukların sağlıklı gelişimlerinin aile ortamında yaşamalarıyla mümkün olacağına inandıklarına işaret eden Kaya, bu amaçla halen yaklaşık 107 bin 127 çocuk için ailelerini madden ve manen desteklediklerini bildirdi.
Bugün itibarıyla 5 bin 564 çocuğun koruyucu aile yanında yaşadığını, sadece 2017 yılında bin 53 çocuğun koruyucu aileye kavuşturulduğunu kaydeden Kaya, “Gururla söylüyorum ki bu yıl, çocuk hizmetleri alanında çok önemli bir dönüşümü gerçekleştirdik. Ülke genelinde, koğuş tipi hizmet veren çocuk yurtları ve çocuk yuvaları dönemini kapattık. Buralardaki çocuklarımızın tamamını ev tipi modelimizle buluşturduk.” diye konuştu.
Koruma altında bulunan 14 bin 32 çocuğun artık ev sıcaklığını hissederek yaşadığını anlatan Kaya, “Geçtiğimiz haziran ayında sokakta çalıştırılan çocuklara yönelik yeni bir uygulamayı hayata geçirdik. Bunun için 111 mobil ekip kurduk. Uygulamanın ilk 4 ayında, 5 bin 69 çocuğumuza ulaştık ve destek verdik. Yayın hizmetlerinde ise RTÜK iş birliğiyle aile ve çocuk dostu yapım ve dizilerin teşvik edilmesi uygulamasını ocak ayından başlatıyoruz.” bilgisini verdi.
Kadın istihdamı
“Kadının güçlü olduğu bir ülkede, aile ve toplum da güçlü olur.” diyen Kaya, şöyle konuştu:
“Kadının güçlenmesi, kadına yönelik şiddetin önlenmesiyle erken yaşta ve zorla evliliklerle mücadele konularında hazırladığımız 3 eksenli eylem planlarını hassasiyetle uyguluyoruz. 2018-2023 Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planı’nı Ocak 2018 itibarıyla uygulamaya koyuyoruz. Kadının güçlenmesine yönelik bu strateji belgemiz eğitim, sağlık, istihdam, karar alma mekanizmaları, medya ve göç olmak üzere 6 ana başlıkta düzenlendi.
Kadın istihdamı kapsamında yaptığımız çalışmalarla 2005 yılında yüzde 23 olan kadının iş gücüne katılım oranını bugün yüzde 34’lere yükselttik. 2023 hedefimiz, bu oranı yüzde 41’e taşımaktır. Diğer yandan, son 10 yıl içinde ülkemizde istihdamını sağladığımız 6,5 milyon kişinin 3 milyonunu kadınlar oluşturmaktadır. Sonuçta kadın istihdam oranımızı da yüzde 29,1’e yükselttik.
Sanayi sektöründeki mesleklerde düzenlenecek işbaşı eğitim programlarına ve mesleki eğitim kurslarına katılan kadınların 2-5 yaş arasındaki çocukları için aylık 400 TL bakım desteği İŞKUR tarafından 2018 yılında verilmeye başlanacak. Kadınlarımız için hayırlı olsun.
Kadınlarımıza girişimci olmaları halinde pozitif ayrımcılık uyguluyoruz. Bu çerçevede birçok program uyguluyoruz. Bunlardan biri olan mikrokredi programıyla 2017 itibarıyla yaklaşık 160 bin kadına ulaşılmış, yaklaşık 700 milyon lira finans desteği sağlanmıştır. Bakanlık olarak, kadının güçlenmesine yönelik üst politika belgelerimizde de kadın girişimciliğinin desteklenmesine ayrı bir önem verdiğimizi ifade etmek isterim. Bu yıl kadın girişimci sayısı bir önceki yıla kıyasla yüzde 18 artmıştır. Bu önemli bir gelişmedir.”
“Hedefimiz erken yaşta ve zorla evlilikleri tamamen önlemek”
Bakan Kaya, son 15 yılda, özellikle kız çocuklarının okullaşma oranında önemli bir başarıya imza attıklarına dikkati çekerek, kızların ortaöğretimde net okullaşma oranını, son 15 yılda yüzde 44,2’den yüzde 82,4’e yükselttiklerini bildirdi.
Yükseköğrenim öğrencisi kızların oranında 3,3 kat artış sağladıklarını vurgulayan Kaya, “Eğitim alanında elde edilen başarılar, erken yaşta ve zorla evliliklerin önlenmesine katkı vermiştir. Son 15 yılda, 16-17 yaş grubunda evlenen kız çocuklarının toplam evlilikler içindeki oranı yüzde 8,1’den yüzde 4,6’ya kadar gerilemiştir. Ancak bu orandaki düşüşü de asla yeterli bulmadığımızı ve ülke ortalaması üzerinde orana sahip 8 ilde özel bir çalışma yürüttüğümüzü de belirtmek isterim. Hedefimiz erken yaşta ve zorla evlilikleri tamamen önlemektir.” değerlendirmesinde bulundu.
“POLNET ile de entegrasyon sağlanacak”
Şiddete karşı mücadeleyi “sıfır tolerans” ilkesiyle yürüttüklerini dile getiren Kaya, Bakanlık olarak, kadına yönelik şiddetin önlenmesi, koruyucu ve önleyici tedbir kararlarının etkin uygulanması amacıyla Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) ve konukevleriyle 7 gün 24 saat kesintisiz hizmet verdiklerini söyledi.
Halen 68 ilde bulunan ŞÖNİM’leri, yakın zaman 81 ile yaygınlaştırılacağını anlatan Kaya, şiddetle mücadelede bilgi ve iletişim teknolojilerinden de faydalandıklarını, elektronik izleme sistemiyle takip uygulamasını Haziran 2017’den itibaren 6 pilot kentte hayata geçirdiklerini ve çok olumlu geri dönüşler aldıklarını belirtti.
Bakanlığın veri sistemini, Haziran 2017’de Adalet Bakanlığının UYAP sistemine entegre ettiklerini, yakın bir gelecekte POLNET Sistemi ile de entegrasyonun sağlanacağı bilgisini paylaşan Kaya, “Böylelikle şiddet vakalarına daha hızlı ve doğrudan müdahale imkanı bulacağız. Bütün bu çalışmalarımız, şiddetin önlenmesi bakımından son derece önemlidir.” şeklinde konuştu.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Türkiye’nin ekonomi alanında sağladığı başarılarla birlikte, son 15 yılda sosyal yardımlara ayrılan mali kaynağı 1,4 milyar liradan 38 milyar liraya yükselttiklerini söyledi.
Kaya, TBMM Genel Kurulunda bakanlığının bütçesi üzerinde yaptığı konuşmada, aileye yönelik faaliyetlerde koruyucu ve önleyici hizmetlerle, rehberlik ve danışmanlık hizmetlerini bir bütünlük içinde yürüttüklerini belirtti.
Aile Eğitim Programı ile 710 bin vatandaşa eğitim verdiklerini kaydeden Kaya, Evlilik Öncesi Eğitim Programı ile de ülke genelinde 3 bin 500 eğiticiyle 630 bin gence ulaştıklarını bildirdi.
CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet’in bahsettiği kitapların toplatıldığını, bu konu hakkında geçen yıl da bilgi verdiğini anımsatan Kaya, “Ayrıca kendisine de Bakanlığımızın hazırladığı kitapları göndermiştim. Gönül isterdi ki piyasadan toplatılan söz konusu kitaplar yerine, kendisine iletmiş olduğumuz Bakanlığımız kitaplarını gösterseydi.” dedi.
Aile Destek Merkezi (ADEM) sayısını son 1,5 yılda 35’ten 121’e çıkardıklarını dile getiren Kaya, ADEM’lerde mesleki kurslardan 140 bin kadının faydalandığını anlattı.
Bakanlık olarak göç, terör, doğal afet ve acil durumlarda vatandaşların yanında olduklarını vurgulayan Kaya, 81 ilde uzman ekiplerle, son 2 yılda 380 bin vatandaşa psikososyal destek hizmeti sağladıklarını ifade etti.
“Yoksulluğu son 15 yılda en fazla azaltan ülke”
Türkiye’nin ekonomi alanında sağladığı başarılarla birlikte son 15 yılda sosyal yardımlara ayrılan mali kaynağı 1,4 milyar liradan 38 milyar liraya yükselttiklerine dikkati çeken Kaya, AK Parti hükümetleri döneminde sosyal yardım programı sayısını 4’ten 39’a çıkardıklarını bildirdi.
Kaya, 40. yardım programının çalışmalarının tamamlandığını, ihtiyaç sahibi tüberküloz ve SSPE hastalarına yönelik de yeni bir düzenli sosyal yardım programını başlattıklarını söyledi.
Günlük harcama düzeyi 4,3 doların altında yaşayan vatandaşların nüfus içindeki oranının yüzde 1,5 seviyelerine gerilediğine işaret eden Kaya, bu oranın 2002 yılında yüzde 30 olduğunu belirtti.
Bakan Kaya, “Dünya Bankasının 2 ay önce yayınladığı rapora göre ülkemiz dünyada yoksulluğu son 15 yılda en fazla azaltan ülke olmuştur.” diye konuştu.
Kaya, 2018 yılı başında yürürlüğe girecek düzenlemeyle sosyal yardım alan hanelerde yaşayan çalışabilir durumdaki bireylerin istihdamı halinde bir yıl süreyle işveren sigorta priminin Bakanlık tarafından üstlenileceğini anlattı.
“2018’de 5 bin engelli istihdamı”
Engelli ve yaşlı vatandaşların hayatın her alanında aktif olarak yer almalarının, sağlıklı, mutlu bireyler olarak yaşam sürmelerinin temel hedefleri olduğunu dile getiren Kaya, şöyle devam etti:
“Engelli ve yaşlı hizmetlerinde, aile yanında bakımı destekleyen sosyal politika uygulamalarını hayata geçirdik. Bugün Evde Bakım Aylığı uygulamasından yaklaşık 500 bin engelli ve yaşlı vatandaşımız yararlanmaktadır. Engellilerimizi istihdam konusunda da desteklemeye devam ediyoruz.
2012 yılında başlattığımız ve dünyada bir ilk olma özelliğine sahip E-KPSS uygulaması büyük bir adımdır. 2002’de 5 bin 777 olan engelli memur sayısı bugün 50 bine ulaşmıştır. 2018 yılında 5 bin engelli vatandaşımızın daha kamuda istihdamını sağlayacağız. Engellilerimizin İŞKUR tarafından sağlanan kendi işini kurma hibe desteğini 36 bin TL’den 2018’de 50 bin TL’ye yükseltiyoruz.
Yaşlılarımızın, aile ve toplumdan kopmadan mutlu bireyler olarak hayat sürmeleri önceliğimizdir. Bu nedenle, yaşlılar için aile yanında destek sağlıyoruz. Aile yanında bakımı mümkün olmayan yaşlılarımıza ise Huzurevi ile Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezlerinde yatılı hizmet veriyoruz. Bakanlığımıza bağlı kuruluşlarımızda 26 bin yaşlımıza yatılı hizmet verilmektedir.”
“Bütçenin yüzde 96’sı sosyal yardım ve hizmetlere”
Yılda 2 defa olan şehit yakını ve gazi atamalarında süre sınırını kaldırdıklarını, hak sahipleri belirlenir belirlenmez atamalarının yapıldığını belirten Kaya, terör mağduru sivil vatandaşların anne ve babalarının da istihdam hakkını kullanmalarını sağladıklarını hatırlattı.
Şehit yakını ve gazilere yönelik ücretsiz seyahat hakkı, faizsiz konut kredisi desteği, eğitim desteği, ÖTV muafiyeti gibi birçok alanda sosyal ve ekonomik destek vermeye devam ettiklerini dile getiren Kaya, çocuk, engelli ve yaşlılara yönelik hizmet kuruluşları ile sosyal hizmet merkezi inşaatlarına devam etiklerini söyledi.
Bakanlığın 2018 yılı için tasarıda öngörülen bütçe tutarının 26 milyar 690 milyon lira olduğunu, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu’ndan yaklaşık 6,6 milyar liranın yine sosyal yardım harcamalarında kullanılmasının planlandığını bildiren Kaya, tahsis edilen kaynakların yaklaşık yüzde 96’sının sosyal yardım ve sosyal hizmetlerde kullanılacağını vurguladı.
Kaya, bakanlığın destek hattının da CHP Kocaeli Milletvekili Kaplan’ın söylediği gibi 184 değil, 183 olduğunu kaydetti.
Henüz yorum yapılmamış.