Anne Sağlığı
Annenin toplumdaki rolü fedakarlıktır. Adeta üzerine giymiş durumdadır bu rolü, kendini düşünmeyip, çocukları için canını veren bir roldür bu. Ama sağlıklı olmadan bu rolü yüklenemez, o yüzden konu sağlık olduğunda nasıl çocuklarınıza özen gösteriyorsanız, kendi sağlığınıza da özen göstermelisiniz.
Kadın sağlığı, için önemli taramalar nelerdir. Yazımızda önemli olan, test ve taramalardan bahsedeceğiz.
Özellikle 45 yaşından sonra, doktorunuzun ön gördüğü zamanlarda Kolestrol Ölçümü yaptırmalısınız. Kolestrol yüksekliği,kalp krizi ve felç ciddi sağlık problemlerine neden olmaktadır.
40 yaşından sonra yılda 1 kez mutlaka, Meme Muayenesi ve Mammografi yaptırmalısınız. Risk taşınıyorsa, daha erken başlanmalıdır taramalara.
Kan basıncı kontrolü, sık sık ölçüm yapılarak normal sınırlarda olup olmadığı tespit edilmeli.
Kanserde erken tanı koyabilmek için, normal şartlarda yılda 1 kez Smear Testi yapılmalı.
Yaklaşık 50 yaşından sonra, yılda 1 kez Kemik Yoğunluğu Ölçümü yapılmalı.
Özellikle diyabet riski taşıyan, anne ve babasında şeker hastalığı olan kadınların, Açlık Kan Şekeri Ölçümü yapılmalıdır. Sorun varsa tedaviye başlanmalıdır.
Türkiye’de her gün 1 kadın hayatını kaybediyor. Doğuma bağlı nedenlerden, oluşuyor bu ölümler. 3 ten fazla hamilelikler bebek ölümü üç buçuk katı artıyor.
Birleşik Milletler Nüfus Fonu, Aile Planlaması Hayat Kurtarır, sloganı ile “Doğum aralıkları en az 2 yıl olmalı” diye yola cıktılar.
BM’de yapılan bir araştırmaya göre, aile planlaması tüm dünyanın sorunu.
Yapılan araştırmada, dünyada iki yüz milyon kadın, aile planlamasının anlamını bilmedikleri ve buna bağlı olarak, her sene yirmi üç milyon istenmeyen gebelik yaşanıyor. Yirmi iki milyon kürtaj, yüz elli bine yakın gebeliğe bağlı anne ölümü, 1,4 milyon bebek ölümü gerçekleşiyor.
En fazla bebek ve anne ölümleri, az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde görülüyor
Yapılan araştırmada Türkiye’nin durumu pek iyi değil.
Türkiye’de her gün bir kadın doğuma bağlı nedenlerden hayatını kaybediyor.
Doğum sırasında annenin hayatını kaybetmesi durumunda bebeğin ölüm riski de 8 kat artıyor.
BM Nüfus Fonunun vizyonunun, aile planlamasını tüm dünyaya yayıp, çocuk sahibi olma seçimi ve sayısını, anne-babanın birlikte vermesini sağlamak. Ve aile planlamasının yılda 175 bin kadının hayatını kurtaracağı öngörülüyor.
Henüz yorum yapılmamış.