Anal Fissür
Anal fissür neden olur?
Anal Fissür,ün nedenlerinin başında kabızlık yani sert dışkı yapmak gelir. 2. si hamilelik 3.sü doğum. Bu durumlarda anal bölgede zorlanmak baskı nedeniyle özellikle doğum eylemi sırasında o bölgede Fissür, çatlaklar olabilir. Ayrıca hamilelikte hem doğumda kabızlık süreci daha sık karşımıza gelir, en azından doğum günlerinde hastalar anneler tuvalete gitmeyi unuturlar ihtiyaç hissetmeyebilirler veya doğumdan evvel lağman yapılmamıştır, rektüm tam temizlenmemiştir orada kalan gayda bir kaç gün içinde sertleşebilir. Bu durum 3-4 gün sonra aklına gelipte tuvalete giderse o zaman işte kalan gayda iyice sertleştiği için küçük bile olsa çok zor çıkar. Bu nedenle daha çok doğumlardan sonra gelir ve Anal Fissürün can sıkıcı tarafı çok şiddetli ağrı yapması ve bazende akıntılar yapmasıdır.
Anüs(makat) bölgesinde ağrı, kanama, kaşıntı ile kendini belli eden, Anal fissür, küçük yırtıklardır. Nedenlerine gelirsek, kabızlık, şiddetli ishal atakları sonrası, sert ve kuru dışkı ve Crohn Hastalığı. Daha çok kabızlık çektiğimiz dönemlerde, sert ve kuru dışkılama sırasında oluşan yırtıklar, ilerleyen günlerde her dışkılamada, dışkı buradaki yaraya temas ettiği için iyileşme gecikir. Bu gecikme makatı kontrol eden kasların, kasılmasına neden olur. Kasılmalar olduğu sürece, yırtığın iyileşmesini geciktirir.
Belirtileri
Rektal ağrı, özellikle dışkılamayı takiben olur.
Kanama, dışkılama sırasında damla damla veya tuvalet kâğıdına bulaşma şeklinde
Ele gelen, ufak kitle cilt kabarcığı.
Kaşıntı.
Öncelikle, kabızlığa çözüm bulmamız gerekir bunun için, posalı yiyecekler yemeli ve bol su içmeliyiz. Düzenli tuvalet alışkanlığı edinmeliyiz, asla canımız yanacak diye tuvalete gitmekten kaçınmamalıyız. Ve unutmamalıyız fissüre neden olan kabızlıktır.
Fissürlerin yüzde 50’ye yakını cerrahi tedavi gerekmeksizin sıcak suya oturma banyoları, özel kremler, dışkı yumuşatıcı ilaçlar ile iyileşirler. İyileşmeyen durumlarda doktorunuza başvurunuz.
Anal fissür tedavi edilmezse ne olur?
Anal fissür mutlaka tedavi edilmelidir, çünkü ağrısı kaşınrısı, akıntısı, kokusu abseleşmesi zaman içinde yıllar sonra belki 20-25 sene sonra ki bu süre içinde hastalık müzminleşmişse sık olarak nükslerle takip eder. Donunda anüste daralmaya neden olabilmektedir, bu daralmanın sebebi sürekli enfeksiyon ve peşinden de sürekli bir iyileşme süreçi yaşandığı için o bölgede anal darlıklar meydana gelmektedir. Bu darlık tuvalete daha zor çıkmaya neden olmakltadır bu nedenle mutlaka tedavi edilmelidir.
Henüz yorum yapılmamış.