Amipli Dizanteri
Amipli dizanteri, Entomoeba histolytica adı verilen, amipin yapmış olduğu bir tür hastalıktır. Amipli Dizanteri hastalığı 25 derecenin üzerinde sıcaklık görülen, nemli bölgelerde görülmektedir. Amipli Dizanteri hastalığı her yaşta ve her cinste insanda görülebilir. Amipli Dizanteri çoğunlukla yiyecek ve içeceklerden bulaşmaktadır ve suyun içinde bulunan amip kistleri klora karşı duyarlılık gösterir. Amipleri öldürmenin en iyi yolu, kaynar yüksek ısıdaki sudur. Ayrıca sinekler ve hamam böcekleri de amip kistlerinin taşınmasında etkin rol alırlar.
Amipin Özellikleri
Hasta, amipin bulaşıcı şeklini genelde almaktadır. Kist ince bağırsaklara ulaştığında çatlar ve ortaya 4 adet amip çıkar. Bu 4 amip de ikiye bölünerek 8 amipcik oluşur. Ardından bu amipler kalın bağırsağa giderler ve hastalık yapıcı hal olan trofozoid şekline dönüşürler. Bir süre sonra amipler burada su kaybına uğrar ve tekrar 4 çekirdekli şekle dönüşerek dışkılama yoluyla vücuttan atılırlar. Doğal olarak taşıyıcı olan kişilerin dışkılarında bu kistlere rastlanılır ve bu kistler toprak ve suda canlı kalabilmektedirler.
Amipler genelde kalın bağırsağa yerleştiklerinde yaralar oluşmasına sebep olurlar. Amipler kalın bağırsağın genelde kan akımının en az olduğu yerlere yerleşirler. Lakin kalın bağırsağa her yerleşen amip hastalık yapacak diye bir kaide yoktur.
Amipli Dizanteri Belirti ve Bulguları
Amipli Dizanterinin kuluçka süresi 4-6 gün ile 1 ila 4 ay arasında olabilmektedir. Genelde su ile bulaşan amiplerin verdiği hastalık daha şiddetlidir. Kişide iştah azlığı, hızla zayıflama, sürekli mide bulantısı ve kusma gözlenirken akabinde kanlı ishal durumu baş gösterir. Bunun yanında amipler bazen çok sinsi ilerler ve hiçbir hastalık belirtisi göstermez. Amipli dizanteri durumunda çok nadiren kalın bağırsakta delinme olabilir. Amipli dizanteri hastalığı ilerlemiş ise amip artık kana karışmış ise ve karaciğer, dalak, akciğer, beyin, deri ve idrar yollarında abseler yapmaya başlayabilir. Amipli dizanteri karaciğere geçtiğinde kişide yüksek ateş, terleme, karaciğer büyümesi gibi sorunlar gözlenmeye başlar.
Amipli Dizanteri Teşhis
Amipli Dizanteri hastalığında erken teşhis çok önemlidir. Laboratuarda dışkı tetkiki yapılır. Amipli dizanteri hastaları taşıyıcı ise2 çekirdekli kist, kendi hasta ise 4 çekirdekli kist görülür.
Amipli Dizanteri Tedavi ve Korunma
Amipli Dizanteri tedavisinde metranidazol ve terasiklin ilaç kullanımına geçilir. 10 günlük bir tedavi süreci yeterli gelmektedir.
Amipli Dizanteri hastalığından korunmak için içtiğiniz suları 50 derece üzerinde kaynatıp öyle tüketin. Aldığınız yiyecekleri güvenli yerlerden alın. Besinlerinizi iyice pişirerek yiyin. Özellikle et türü besinleri asla az pişmiş yemeyin. Pişirdiğiniz yemekleri bekletmeden tüketin. Ellerinizi sürekli yıkayın. Yiyeceklerinizi temiz saklama kaplarında saklayın. Buzdolabından aldığınız yemekleri iyice kaynatmadan yemeyin.
Henüz yorum yapılmamış.