Altıncı Hastalık Nedir?
Altıncı Hastalık Nedir?
Altıncı hastalık çok fazla rastlanılan oldukça bulaşıcı bir virüs enfeksiyonudur. Altıncı hastalık, havadaki damlacıklarla bulaşarak, 1 yas ile 2 yas arasındaki çocukluk döneminde ortaya çıkar. Altıncı hastalığın virüsü herpes virüsü ailesindendir. Kişi altıncı hastalık virüsünü kaptığında, bir hafta ile 10 gün arasında hastalığın belirtilerini yasamaya baslar. Kişinin ateşi birden 40 dereceye kadar çıkar. Ateşlenme üç-dört gün içinde kendiliğinden düşmeye baslar. Bu sırada kişide cilt lekeleri, suçiçeğine kızamığa benzeyen lekeler, deri döküntüleri oluşmaya baslar. Her çocuk üç yasına kadar altıncı hastalığı atlatır ve hayatının geri kalanında bu hastalığa karsı bağışıklık kazanmış olur.
Altıncı hastalığının belirtileri:
Ateşin nedeni altıncı hastalık olabilir..
En büyük belirtilerinden biri ateşle birlikte oluşan döküntülerdir, döküntüler gövdede başlayarak boyun, kol ve bacaklara yayılır, Altıncı hastalığa yakalanan çocukların ilk olarak ateşi yükselir, cildinde kırmızı deri döküntüleri, suçiçeğine benzeyen lekelenmeler meydana gelmeye baslar. Belirtilere burun akıntısı, göz kabaklarında şişme ishal ve bazı durumlarda lenf bezlerinde şişmeler görülebilir. Bu belirtilerde normal şartlarda 3 gün içinde geçmeye baslar. Çocuk altıncı his hastalığında yakalandığında hastalığa bağlı kramplar yaşanabilir. 6 ay ve 3 yaş arasında daha fazla görülmektedir, hastalığın belli bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Bazı zamanlarda anne tarafından diş çıkarma ile karışabiliyor. Daha çok bahar aylarında görülür, uzmanlar ateşin düşürülmesi gerektiğini ve bol bol ılık su ile banyo öneriyor. Üzerine basarak ta hijyen kurallarına uyulması gerektiğini vurguluyorlar. Yeni doğan bebeği ilk 6 ay anne karnından bebeğe geçen antikor sayesinde bebek korunmaktadır.
Altıncı hastalık tedavisi:
Çocuğunuzu muayene eden doktor, kızamık ya da suçiçeği geçirmediğini belirledikten sonra, altıncı hastalığın belirtilerine karşılık neler yapabileceğiniz konusunda size bilgiler aktarır. Çünkü altıncı hastalığın belli bir tedavi yöntemi yoktur. Çocuğunuzun istirahat etmesi, gerekirse ateş düşürücü verilmesi, bol sıvı gıdalar tüketmesi faydalı olur. Hijyen kurallarına uyulmalı eller sürekli yıkanmalıdır, henüz aşısı olmadığı için aşı uygulaması yoktur.
Henüz yorum yapılmamış.