Akromegali
Akromegalide görülen asıl bozukluk, hipozin ön lob kısmının olağan üstü çalışması ile büyüme hormonlarının aşırı derecede artması durumudur. Hastalığının belli başlı belirtilerinin meydana gelmesi de büyüme hormonunun aşırı artışı sebebiyle olmuştur. Hormonların aşırı çalışması, kemiklerin, iç organların, bağ ve kas dokularının ve damarların genişlemesine yol açmaktadır. Klinik bulgular uzun yıllar, hipofizde meydana gelen bir adenomun sebep olduğu büyüme hormonu fazlalığından kaynaklandığı belirtilmiştir. Bunun yanında çok az ihtimalde sadece hipofiz bezinde meydana gelen aşırı hücre artışı sebebiyle ortaya çıkan aşırı bir çalışma söz konusudur. Tümörün alınması ile klinik iyileşme sağlanmaya başlanır. Ancak cerrahi müdahalenin ardından, tümörün tekrar nüksetme ihtimali çeşitli tartışmalara sebep olmaktadır. Cerrahi müdahale ilgili diğer bir tartışma konusu da, var olan tümörün, sinir uçları arasında iletişim sağlamaya fayda eden maddelerde meydana gelen bozukluklar veya GHRF’nin salgısını düzenlemeye yarayan hipotalamus içi evrelerdeki değişikliklerden kaynaklandığı düşünülür.
Kimi hastalarda, büyüme hormonu salgısının tamimiyle kan şekerinin yükselmesi ile düşürülmesi, düşmesiyle yükseltilmesi olmaması ve sinir uçları arasında iletişimi sağlayamaya yarayan maddelerinin akromegali hastalarında büyüme hormonu seviyesinin başarılı bir biçimde düşürülmesi, hipotalamus kaynaklı sebepleri devre dışı bırakmaktadır.
Bunun yanında ilaç tedavisi alan hastalardan olumlu cevap vermeyenlerde, tümörün alınmasından sonra fark edilen iyileşme sebebinin daha fazla hipofiz düzeyinden olduğu düşünülür.
Büyüme hormonu salgılayan bazı tümörler fazlasıyla değişken tavırlar göstermektedir. Bu tümörler tedavi edilmezse büyük bir bölümü, hipofizin normal fonksiyonlarını bozarak, yukarılara doğru büyürler ve görme sinirlerine baskı yapmaya başlarlar.
Bazı sessiz ilerleyen tümörler vardır ki yıllarca hiçbir belirti vermezler. Ender rastlanılan durumlarda ise insan vücudu, uzun müddet yüksek seyreden büyüme hormonu seviyesine enteresan bir şekilde direnç gösterir ve hastalığın ilerleyişi bir süreliğine dursa da tümör gelişimini sürdürmeye devam eder.
Akromegalin hastalığının en önemli sonucu şeker hastalığıdır. Şeker hastalığı, her üç akromegalin hastasından birinde görülür. İlk anda büyüme hormonunun sebebi sadece glikoz üretimini uyarıp, insilün artışına sebep olmadığını açıklamak zor olmaktadır. Şeker hastalarının bazılarında kalıtsal sebepler bulunduğu için, akromegali tedavisi yapıldığında şeker hastalığı gerilese bile tamamıyla ortadan kalkamaz.
Sebebi tam olarak bilinemeyen akromegali hastalığının, en çok karşılaşılan ölüm sebepleri olan yan etkiler, hipertansiyon, kalp damar hastalıklarıdır.
Akromegali tedavi seçimi
Tümörün gelişmesi ile kişinin kafa içinde basınç hissetmesi ve görme yetisi kaybetmesi gibi belirtiler varsa, kişiye cerrahi müdahale uygulanması gerekir.
Akromegali tedavisi sonuçları
Akromegali tedavisi başladığında yumuşak doku büyümesi gerilemeye başlar. Fosfor ve kalsiyum metabolizmasında var olan bozukluklar gerileyerek kaybolmaya başlar. Kandaki fosfor düzeyi zamanla normale dönmeye başlar. Şeker hastalığı düzelmeye başlar. Kişideki eklem ağrıları zamanla azalır. Büyüme hormonu ameliyat olunmasına rağmen hala yüksek seyrediyorsa, ışın tedavisi gerekebilir.
Henüz yorum yapılmamış.