Akne Nedir?
Akne Nedir?
Bir çok akne türü vardır, en çok rastlanan ergen aknesidir. Dediğimiz gibi bir çok türü vardır, kalçalarda gelişen akne, doğumsal gelişen akne, cerehatli giden akne çok zor iyileşen ve çok zor bir akne. Ama bunların hepsi çok az görülen aknelerdir neyse ki, çoğunlukla ilaçlara bağlı, kortuzonlara bağlı B 12 vitaminin kullanımına bağlı akneler görülebilir. Ama bunların oranı görülme sıklığı çok düşüktür Genel itibariyle sivilce diye ifade edilen akne özellikle ergenlik dönmelerinde kişilerin en sık rastladığı cilt sorunlarında biridir.
Her 4 insandan 3 i hayatının bir döneminde mutlaka akne sorunu yaşar.
Akne kökeni bir çok şeye dayanan ama aslında hastalık kabul edilip edilmeyeceği bile soru işareti bırakan bir sıkıntıdır. Akne kişinin derisinde bulunan yağ bezelerinden kaynaklanan bir tür hastalıktır. Genelde olması gereken bu yağ bezlerinin salgılamış olduğu yağların deri üzerine çıkması gerekir. Ancak özellikle ergenlik döneminde yağ bezleri normalin çok üstünde yağ salgılamaya başlar ve bu yağların deri üstüne çıkmasını sağlayan kanalların yoğun bir yağ kütlesi ile dolması ve tıkanması ile aknenin oluşumuna zemin hazırlanmış olur. Akne oluşumunun temel nedeni işte bu fazla yağdan dolayı tıkanan kanallardan dışarı atılması gereken yağın çıkamamasıdır. Özetlemek gerekirse: Aknenin asıl oluş sebebi foloküllerin tıkanması, yani kıl foloküllerin tıkanması
Akne hemen hemen herkesin ergenlik döneminde yaşayabileceği bir sorun iken, bazı kişilerde genetik sebeplerden dolayı akne sorunu daha fazla ve daha uzun süre sorun halinde devam eden bir olgu olabiliyor. Kişinin anne veya babasının ergenlik döneminde çok fazla akne sorunu var ise muhtemelen çocuğu da ergenlik döneminde yoğun bir akne sorunu yaşayabiliyor.
Neyse ki son 15 yılda akne tedavisi konusunda tıp alanında son derece güzel gelişmeler kaydedilmiş ve tedavi edilemeyen akne sorunu kalmamıştır. Bu yüzden kişide akne sorunu baş göstermiş ise hemen bir dermatologa görünmelidir.
Aknenin Temel Nedeni
Akne oluşumunu engellemek istiyorsak altında yatan temel sebepleri belirlemeli ve bu sebepleri ortandan kaldırmamız gerekir.
• Hormonlar
• Artan sebum üretimi
• Folikülün içindeki ortaya çıkan değişiklikler
• Bakteriler
Akne nasıl tedavi edilir?
Akne sorunlarınız var ise ister hafif derece olsun ister yoğun derecede olsun mutlaka dermatologa görünmeniz gerekir. Dermatologunuz, aknelerinizin durumuna göre size dışarıdan veya içerden belli ilaç tedavileri ve kullanım şekilleri sunacaktır. Böylece izleri kalmadan en kısa sürede akne tedaviniz sonuca ulaşmış olacaktır.
Akne sorunu olan kadınlar cilt bakımında nelere dikkat etmeli?
Akne sorunu olan kadınlar cilt bakımında, kesinlikle alkolsuz ürünler kullanmalıdır. Asla ürünleri kendi seçmemeli, doğru yöntemlerle doğru uzmana başvurun ve doğru ürünler kullanın. Çünkü güzelleşmek için değil tedavi amacı ile kullanacaksınız bu ürünleri, tek başınıza tedavi etmeye kalktığınız zaman örneğin temizlemeye çalıştığınız zaman bir kısmını sıkarak farkında olmadan içinde biriken yağın bir kısmını çıkarıyorsunuz büyük bir kısmını da cilt yüzeyindeki bakteri ile enfekte olup dibe itiliyor. Böylece o siyah noktadan kurtulmuş gibi görünürken aslında enfekte bir sivilce yaratıyorlar. Bu sivilcenin de nerelere gidebileceğini biliyoruz kistleşebilir, modülleşebilir iz bırakabilir. Bu yüzden temizliği kesinlikle uzman estetisyen tarafından yapılması gerekiyor bu doktor gözetiminde olması gerekiyor çünkü akne tedavisi basit gibi dursa da çok önemli bir tedavi. Genç kızlarımız asla kapatıcı kullanmaması gerekiyor, mineral tozlar var bunlar güneş korumada içeriyor, bunlar tamamen suda eriyen tozlar bu tozlardan kullanmalılar. Ciltlerini bunlarla nemli tutabilirler, gece makyajında kullanılan çok ciddi kapatıçılarla çıkıyorlar dışarı oysa ki bu şikayetlerini daha da artırmaktadır . Yiyecekler hiç bir şekilde akneye olumsuz etki yaratmaz. İstedikleri kadar yağlı yiyebilirler sadece kilo alırlar Ama yağlı yiyeceklerin piştiği mutfakta ciltleri negatif etkilenebilir.
Henüz yorum yapılmamış.