KadincaSayfa.Com

Akıllı Telefonlar Omurga Eğriliğine Neden Oluyor.

Akıllı Telefonlar Omurga Eğriliğine Neden Oluyor.

Bir bilim dergisinde yayımlanan araştırma sonucunda, hayatımızın içinde hatta bir çok insanın elinden düşürmediği akıllı telefonların omurgaya verdiği verdiği zarara dikkat çekiyor. Cep telefonu kullanan kişiler, günde en az üç saatini mesaj yazarak geçiriyor.

Akıllı telefonu elinden düşürmeyip sürekli mesaj yazanlara uzmanlar uyarıyor.. Dünyadaki cep telefonu kullanıcılarının ortalama 3 saat ekrana baktığını tespit eden uzmanlar yeni bir araştırmaya imza attı. ABD’ de yayınlanan araştırmada kullanıcıların cep telefonu başındaki vücut duruşları incelendi.

Akıllı Telefonlar Omurga Eğriliğine Sebep Oluyor

Sosyal medyanın yaygınlaşması nedeni ile, bu sürenin uzadığını dikkat çeken, uzmanlar, telefonu kullanırken vücudun aldığı duruş, doğal duruşa aykırı bir pozisyon olduğu için omurganın zaman içinde bozulduğu ortaya çıkmıştır.

Özellikle yürüme çağındaki kişilerde uzun süre bu pozisyonda durduğu zaman omurga eğriliğine yani sırt kamburluğunun artırdığı yönünde bir takım bulgular mevcut.

Uzmanlar cep telefonuna bakarken başın yaklaşık 60 derece eğildiğini tespit etti bu esnada omurgaya binen yük 5 kg’ dan 25 kg’ a çıktı. Uzmanlara göre bu ağırlık zaman içinde omurilikte dönüşü olmayan hasarlara yol açabilir.

Genç ve çalışan insanların çoğu bu şekilde ağrılarla doktora başvuru yapıyor ve birçoğu nun sebebi de pozisyon ya da uzun saatlerini ekran karşısında bilgisayar başında telefon başında geçirmekle ilişkili oluyor.

Çok uzun süre ekran karşısında geçirmeniz gerekiyorsa 20 dakika ya da yarım saatte bir mola verip ayağa kalkmak esneme hareketleri yapmak biraz dolaşıp sonra oturmak oldukça faydalı olacaktır.

Çalışmayı sürdüren uzmanlar, duruş bozukluğunun derecesinin artması ile omurgaya binen yükün artması ile baskı artarak bu baskı zaman içinde aşınmalara ve bozulmalara neden olduğu vurguluyorlar. Bu bozulmaların düzelmesi encek, cerrahi müdahale ile olabilmektedir. Dik durmak, hem görünüşü güzel gösteriyor, hem de sağlık acısından faydalı bir duruş şekli. Dik duruşun yapılan çeşitli araştırmalara göre, testosteron ve serotonin hormonunu dengede tuttuğunu. Kortizol hormonunu (stres hormonu) düşürdüğünü gözlemlenmiştir. Dik duruşun, sosyal yaşamın içinde özgüven sağladığı da gözlendiğini belirtiyor araştırmacılar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.