KadincaSayfa.Com

Adet, Aybaşı (Menstruel Siklus) Nedir?

Adet, Aybaşı (Menstruel Siklus) Nedir?

Adet, Aybaşı (Menstruel Siklus) Nedir?

Teyolojik gelişmesini tamamlamış olan bayanlar her ay adet ka­naması görmektedir. Bunun nedeni, rahim iç tabakasının yenile­nerek olası bir gebelik için her ay hazır hale getirilmesidir.
Adet kanamasıyla birlikte eskimiş rahim iç tabakası dışarıya atı­lır ve burada yenilenme süreci başlar. Gelişmekte olan yumurta­nın ürettiği hormon (östrojen) rahim iç tabakasının yeniden ge­lişmesini ve kalınlaşmasını sağlar.
Adet dönemi, kadınların çok özel dönemidir. Bu dönemde yoğun hormon bombardımanına sahip olduğu için kadınlarda hem ruhsal, hem de fiziksel acıdan pek çok değişiklikler görülür. Bu değişikliklerinden doktora getiren en önemli  nedenler arasında adet sırasında adet sırasında sancıları gelir. Bazı kişilerin işe gitmekten dahi alı koyabilen günlük hayatını tamamiyle etkileyen ağrılar olabildiği gibi bazıları bu ağrıları çok daha yüzeysel geçirebilirler. Bazı vak’alarda hiç ağrı olmayabilir, o ağrılar tamamen normal olabileceği gibi ardında bir organik neden de olabilir. Örneğin çikolata kistlerinin varlığı, rahim kanalının ağzının ciddi bir şekilde dar olması bu organik nedenlerin arasında sayabiliriz. Eğer bunlardan şüpheleniyorsa hastaya gerekli detaylı inceleme yapılması şarttır. Memelerde yaygın gerginlik hissi, ödem, meme ağrıları da hastalarda adet öncesinde çok sık rastladığımız şikayetler arasındadır.

Adet-Aybaşı

 

Adet dönemini rahat geçirmek isteyen kadınlar neler yapabilir?

Adet döneminde genellikle çalışan bayanlarda, yani bir işe odaklanmış olanlarda adet döneminin daha rahat geçirildiği, ruhsal problemlerin daha çabuk atlatıldığı yayınlarda var. Dolayısı ile adet döneminde hem fiziksel hem ruhsal acıdan daha az etkilenmek adına işe odaklanmak kişinin fiziksel aktivitelerine eğer işi yoksa fiziksel aktivitelerinin artırması, spor yapması az ve sık sık ödem yapmayacak şekilde beslenmesi, acık havaya çıkması yani modunu düzenleyici faaliyetlerde bulunması önerilir.

Son olarak rahim iç tabakasının, bebeği misafir edecek hale gelmesi, yumurtlama sonrası salgılanan hormonla (progesteron) mümkün olur.

Gebelik oluşmaması durumunda progesteron hormonu salgılan­ması durdurulur ve bebeğin gelişimi için hazırlanmış rahim iç ta­bakası dökülmeye başlar. Bu olay kanamayla birlikte olduğun­dan (adet kanaması) diye adlandırılır ve her ay düzenli olarak meydana gelir. Gebelik oluştuğunda ise gebelik boyunca progesteron hormonu salgılanmasına devam edilir. Böylece rahim iç tabakası yenilenmek için dışarı atılmadığı için gebe kalındı­ğından itibaren normal şartlarda adet kanaması görülmez.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.