İştahsızlık
Kişinin yaşadığı bazı mide ve bağırsak rahatsızlıkları, iştahsızlık hastalığına sebep olabilmektedir. Özellikle midenizde hassasiyetler ve mide yaraları, bağırsaklarda oluşan yaralar iştahsızlık yapabilir. Kişi bu yara ve hassasiyetler ortaya çıkan gaz sıkıntısı, mide bulantısı gibi nedenlerle yemek yemek istemez. Bunların yanında bazı tehlikeli kanser türleri de iştahsızlık nedenleri olabilir. Bu sebeple iştahsızlık sorunu yaşadığınızda bunu önemsemeli ve gerekli tahlilleri yaptırmalısınız. Ayrıca bir takım beslenme yetersizliği gibi hastalıklarda iştahsızlığın sebeplerinden olabilir. Örneğin çinko ve demir eksikliğine bağlı anemi hastalıklarında iştahsızlık görülebilir.
İştahsızlığın psikolojik sebepleri nelerdir?
Kişi sosyal hayatında büyük üzüntüler yaşamış ise yemek yemek dürtüsünü kaybedebilir. Ani ölümden kaynaklanan kayıplar, kişinin depresyona girmesi, işini kaybetmesi gibi büyük psikolojik yıkımlar yaşaması ile beyni bu sorunlarla fazlaca meşgul olup yemek yemeyi unutabilir, erteleyebilir ve yemek yemek istediğinde mide bulantıları yaşayarak beslenmeden uzaklaşarak iştahsızlık problemi ile baş başa kalabilir.
İştahsızlığın fiziksel nedenleri nelerdir?
Kişinin yaşadığı iştahsızlık 2 haftayı geçmesine rağmen hala devam ediyorsa, bu sorunu ciddiye alması gerekir. Zira iştahsızlık beyin merkezinden ortaya çıkan bir sorundur ve bu sorun neden ortaya çıktığı araştırılmalıdır. Çünkü beyinden kaynaklanan bir tümörün iştahsızlığa sebep olduğu riski göz ardı edilmemelidir. Bunun yanında kişi diş ağrısı gibi dişle ilgili sorunlar yaşıyorsa, mide sorunları var ise, yutkunma güçlüğü çekiyorsa, sık sık yüksek ateşlenme yaşıyorsa muhtemelen iştahsızlık sorunu yaşayacaktır. Ayrıca bazı kanser türleri de iştahsızlık durumu baş gösterebilir. Bunun dışında aneroksiya hastalığı da hat safhaya ulaşmış ise kişi sürekli iştahsızlık sorunu yaşar.
İştahsızlık vücudu nasıl etkiler?
Kişi iştahsızlık sorunu yaşamaya başladığında, kabızlık, hazımsızlık, gaz sancıları, sinirlilik gibi sorunlar yaşamaya başlar. Bunun yanında iştahsızlıkla gelen vitamin eksiklikleri kişide saç, tırnak gibi bölgelerde bir takım sorunlar yaşamaya başlar.
Yaşlılıkta iştahsızlığın sebepleri nelerdir?
Kişi yaşlandıkça ağzının içinde tat alma tomurcukları azalarak kişi yediklerinden tat alamadığı için iştahsızlık sorunu baş gösterebilir. Kişi tatlı ve tuzlu besinleri ayırt etme sorunu ortaya çıkmaya başlar. Bunun yanında kişi yaşlandıkça midenin eritme kapasitesi yavaşladığı için, kişi daha geç acıktığı için daha iştahsız bir hale bürünebilir.
Besinler iştahsızlığa neden olur mu?
Bir takım yenilen ve içilen şeyler kişinin iştahın kesilmesine sebep olan faktörlerden biri olur. Örneğin sigara ve alkol gibi zararlı şeyler kişinin iştahını kapatmaya neden olan unusurlardır. Çünkü kişinin ağız içindeki tat tomurcuklarını kapatır ve kişi yediğinden, içtiğinden tat alamadığı için sofradan daha erken kalkar ve bir süre sonra iştahsızlık sorunu baş gösterebilir.
İştahsızlık tedavisi nasıl olur
Kişi iştahsızlık sorunu yaşıyorsa, ilk önce iştahsızlığın temelinde yatan sorun belirlenir ve o soruna göre gerekli tedavi yöntemi uygulanabilir. Bunun yanında kişinin iştahını artırmak amaçlı vitaminler alması sağlanabilir. Gün içinde yemek saatleri arasındaki süreyi kısaltıp, sık sık düzenli bir beslenme sistemi uygulanabilir.
Henüz yorum yapılmamış.