Doğum Sonrası Perine Bölgesi
1. Perine Bölgesinde Karşılaşılan Problemler
Perine de en sık karşılaşılan problem ağrı ve şişliktir. Doğum esnasında vajene keşi yapılsa bile bu bölgede fark edilmeyen yırtıklar ve sıyrıklar oluşabilir. Bu yırtıklar fark edilip dikiimediğinde kanayabilir ve enfeksiyon kapabilir.
Eğer kanamalar dışarıya olmaz ve doku aralığında birikirse va-jinada dolgunluk hissi ile birlikte şiddetli ağrı oluşabilir.
Yine ilk günlerde ortaya çıkan ağrı, dikişlerin açılmasından kaynaklanabilir.
Epizyotomi (vajene keşi) dikişlerinde ağrı, akıntı, bölgede kızarıklık varsa bunlar enfeksiyona işaret eder. Doktor tarafından değerlendirilmeleri gerekir.
Doğum sırasında ıkınmalara bağlı olarak makat etrafında hemoroidler oluşabilir. Bunlar, otururken ağrıya neden olabilir. Bazen de kanayabilirler. Özellikle dışkının kanla boyalı olduğunun görülmesi, beraberinde ağrı olsa da olmasa da doktor değerlendirmesi gereken bir durumdur. Oturma banyoları ve ilaç tedavileri sonucu iyileşebilirler.
2. Perine Bölgesinin Bakımında Yapılması Gerekenler
Doğumdan sonra bu bölgede çok ağrı olursa doktorunuzun önerdiği ağrı kesicileri kullanabilirsiniz. Kabızlık ve basur (hemoroid) problemleri oluşmuşsa doktorunuzun önerdiği; zorlanmayı önleyecek, tuvaletinizi kolay yapmanızı sağlayacak ilaçları kullanabilirsiniz.
Bölgeyi temizleme esnasında mikrop kapmasını engellemek için antiseptik maddeler içeren solüsyonlar önerilmektedir. (Kaynatılmış suyun içine zefiran damlatılarak temizleme işlemi yapılır.
Bölgenin hem mikroplardan arındırılmasını sağlar, hem de yumuşak kalmasını temin eder.
Eğer doğumdan sonra, normalden fazla ve pıhtılı taze kanama olursa mutlaka doktorunuza haber verin.
Ayrıca dikkat etmeniz gerekenler;
• Perine bölgenizi mümkün olduğunca kuru tutmaya özen gös terin. Hijyenik pedlerinizi sık olarak değiştirin.
• Vajinal akıntı ile kanamanızın durumunu arada bir konin edin. Bu bölgede aşırı ağrı veya gerginlik hissi durumunda mutlaka doktorunuza danışın.
• Fazla ayakta kalma, yeterince dinlenememe durumunda varsa dikişleriniz açılabilir. İlk birkaç gün dinlenmeye özen göste rin. (Sonradan tekrar bir müdahale geçirmek istemiyorsanız.)
• Tuvalet sonrası temizliğe önem verin. Hazırladığınız solüsyon ile temizliğinizi yaparken mutlaka önden arkaya doğru yapın. Perine bölgesinin gaita ile temasına izin vermeyin mikrop kapabilir.
• Küçük tuvaletinizi yaparken bu bölgede yanma hissi olabilir. Bunu engellemek için tuvaletinizi yaptığınız sırada bu bölgeye su (özellikle ılık su) dökmeniz yanma hissini azaltacaktır.
• Perine bölgesine ılık veya sıcak su oturma banyoları önerim memektedir. Yani banyonuzu ayakta ılık duş şeklinde yapınj Küveti kullanmayın. Eğer kanamanızın miktarı artmış, gelen akıntınız kırmızı renk almış, akıntıda kötü koku belirmiş, ateşiniz yükselmiş ve kafin bölgenizde ağrı oluşmuşsa hemen doktorunuzu arayın.
Henüz yorum yapılmamış.