KadincaSayfa.Com

Şalazyon

Şalazyon

 

Kişinin göz kapaklarında birçok yağ bezi bulunmaktadır. Bu yağ bezlerinin kanal ağızları, kirpiklerin diplerine kadar açılmaktadır. Sözü edilen kanal ağızlardan bir tanesi tıkanırsa, gerisinde yağ birikmeye başlar. İşte bu kiste benzeyen yağ birikmesine şalazyon denilmektedir.

Şalazyonun tedavisi nasıl olur?

Şalazyon hastalığı tedavisinde öncelikle enfeksiyonun önlenilebilmesi için, antibiyotik içeren damlalar damlatılır. Ardından sıcak pansuman yapılır. Sıcak pansumanın olumlu etkisi ile şalazyon eriyerek, dağılır ve yok olur. Lakin bu tedavi yöntemi işe yaramaz ve şalazyonlar hala varlığını sürdürürse cerrahi olarak şazalyonun boşaltılması gerekir.

Şalazyon boşaltılması nasıl yapılır?

Şalazyonu boşaltmak için, öncelikle göz uyuşturucu damla damlatılır. Ardından şalazyon olan kısıma uyuşturucu iğne yapılır. Akabinde göz kapağının alt kısmından şalazyon olan bölgeye kesi yapılır. Buradan şalazyonun içi bir tür küretle tamamen boşaltılır. Ardından göz antibiyotik damlatılır ve şalazyon boşaltma ameliyatı son erdirilir.

 

Şalazyon eksizyonunun neden olabileceği sorunlar nelerdir?

Şalazyonun bir süre sonra nüksetmesi.
Şalazyonun tam olarak boşalmaması.
Şalazyon eksizyonunun karnesi

salazyon nedir, nasıl tedavi edilir

Şalazyon ameliyatı ile özet bilgiler

Şalzyon ameliyatında kullanılan anestezi yöntemi: Şalazyon olan bölgedeki göz kapağına uyuşturucu iğne yapılı ve bunun öncesinde uyuşturucu damla damlatılır.
Şalazyon ameliyatının süresi: Genelde 5 dakikada şalazyon ameliyatı biter.
Şalazyon tedavisi sonraı bandaj bir gün kalmak üzere konulur ve ertesi gün tekrar alınır.
Şalazyon ameliyatı sonrası hafif derecede morluk ve şişlik olabilir ve bu 5 gün gibi bir süre sonra kendiliğinde geçer.
Şalazyon ameliyatında dikiş atılmaz, ameliyattan bir gün sonra ve bir ay sonra kontrole gidilir.
Kişi şalazyon ameliyatı olduktan bir gün sonra işine dönebilir.
Şalazyon ameliyatından sonra bir hafta boyunca antibiyotikli damlalar ve pomatlar kullanılır.
Günlük yaşam içinde göz kapaklarınızın temizliğine önem vermeliyiz. Göz kapaklarının temizliği için, bebe şampuanı kullanmanız doğru olacaktır, cünkü bebe şampuanları göz yakmaz. Bir kaba temiz su koyalım içine bir damla bebe şampuanı damlatıp, karıştıralım. Hazırladığımız bu şampuanlı su ile kulak pamuğu ile temizliği için gözü yakmayan bir bebek şampuanı kullanılmalıdır. Şampuanın kapağını çıkarın ve kapağın içine bir damla şampuan koyduktan sonra kapağı ılık suyla doldurun. Bu ılık, şampuanlı suyla kirpik diplerini yatay hareketlerle temizlik yapalım zaman zaman daha sonra duru su ile iyice gözlerimizi çalkalayalım. Kirli ellerinizle gözlerinizi ellemeye, ovuşturmamaya dikkat etmelisiniz, eğer tozlu ve kirli ellerinizle gözlerinize dokunursanız, yağ bezlerinizi tozlar tıkar ve şalazyon olma riski artabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.