Yaşamımızda Fosforun Önemi
Fosfor, kişinin kemiklerinin ve dişlerinin temelini oluşturan, kalbin sağlıklı çalışması için, beynin, sinirlerin, kasların böbreklerin normal fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için kişinin hayatında mutlaka olması gereken önemli bir etkendir. Zira hücrelerin büyümesi, proteinlerin sentezlenmesi, enzimlerdeki ve hücrelerdeki enerji üretiminin katılmak gibi devasal faydaları da vardır.
Fosforun hamile kadınlar için önemi çok büyüktür, fosfor, hem sizin hem de gelişen bebeğiniz için güçlü bir kemik yapısı için çok gerekli bir etkendir. Hamile olan bir kadının günlük alması gereken fosfor ihtiyacı yaklaşık 700 mg kadardır.
Fosfor eksikliği
Yetersiz derece fosfor alınması, fosfor eksikliği, kasları ve kemikleri olumsuz etkiler ve kas hücrelerinin zarar görerek zayıflamasına ve güçsüzleşmesine sebep olur. Sinir sistemlerinde beyin fonksiyonlarında aksamalara sebep olur. Fosfor eksikliğinin en önemli nedeni yetersiz şekilde beslenmek, çok fazla alkol kullanılması, idrar söktürücü ilaçların kullanılması, fosforun yeteri kadar bağırsaklarda emilmemesi sayılabilir.
Fosfor fazlalığı
Fosfor eksikliği gibi, fosforun fazla alınması da sağlık açısından sorunlara sebep olmaktadır. İhtiyaçtan fazla fosfor alınması, vücudun kalsiyum dengesini bozar. Kalsiyum dengesinin bozulmasıyla birlikte kemiklerin gücü zayıflar ve kolay kırılır hale gelir. Ayrıca fazlaca alınan fosfor tansiyonun yükselmesine sebep olmanın yanında fosfor zehirlenmesine de sebep olabilir.
Fosfor hangi gıdalarda vardır?
Et, balık, yumurta, süt ve süt ürünlerinde bolca fosfor bulunur. Maden suyu, meyve suları, mısır, meyve suları, pırasa, mreyveler de fosfor içermektedir.
Bir günlük fosfor ihtiyacı nedir?
1 yaşına kadar olan bebeklerin günlük fosfor ihtiyacı : 250 mg dır.
10 yaşına kadar olan çocukların günlük fosfor ihtiyacı: 800 mg dır.
11–24 yaş arası en çok fosfor ihtiyacının olduğu yaşlardır: 1200 mg dır.
24 yaş üstü fosfor ihtiyacı: 800 mg dır.
Eğer dengeli beslenme şekliniz varsa ihtiyacınız olan tüm fosforu alabilirsiniz. Süt ve süt ürünleri iyi bir kaynaktır. Menopoza giren kadınlarında kemik erimesi yaşamaması için, yağsız olmak şartı ile, et, süt, ton balığı yumurta gibi yiyecekleri öğünlerinde bol bulundurması gerekmektedir.
Henüz yorum yapılmamış.