Cushing Sendromu
Cushing sendromu, böbrek üstü bezlerinin aşırı kortizon üretmesi ya da kişinin dışarıdan ilaç ile yüksek oranda glukokortikoid hormonları almasıyla oluşan bir hastalık türüdür. Cushing sendromu adını 20. yy da meydana çıkan Amerikalı cerrah Harvey Cushing’den almıştır.
Cushing Sendromu Neden Kaynaklanır?
Cushing sendromu, ilk başta da dediğimiz gibi gereğinden fazla kortizon üreten böbrek üstü bezlerinden veya yüksek oranda glukokortikoid hormonları içeren ilaçlar alınmasından kaynaklanmaktadır. Yani başka hastalıkların tedavisi için alınan ancak bilinçsizce alınan ve kortizon benzeri ilaçların çok fazla kullanılmasından kaynaklanır.
Cushing Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Kişinin yüzünde ay dede yüzü diye tabir edilen, yuvarlak ve dolgun hatlı, pembe renge yakın bir cilt rengi belirmeye başlar.
Kişinin iki omzu arasında dikkat çekecek, rahatsız edecek şekilde aşırı bir yağ dokusu birikmesi başlar.
Kişide göbek kısmında aşırı yağlanma ve şişkinlik başlarken, bacaklarında ve kollarında tam tersi incelmeler, zayıflamalar başlar.
Kişi kendini sürekli halsiz ve bitkin hisseder.
Kişide kaslarında zayıflamalar görülür.
Kişi sürekli baş ağrısı, sırt ağrısı gibi şikâyetlerde bulunur.
Kişinin cildinde akne ve sivilcelenme baş gösterir.
Kişinin bütün vücudunda dikkat çekici kıllanma görülür.
Kişinin karın, meme ve kol kısımlarında deri çatlamaları belirir.
Kadınlarda düzensiz adet görülmeye başlar.
Erkeklerde cinsel arzularda azalma isteksizlik belirir.
Kişide görülen ani tansiyon yükselmesi dikkat çeker.
Kişinin ruh sağlığında gerilmeler başlar.
Kişinin omurga ve leğen kemiklerinde osteoporoz görülür.
Kişide şeker hastalığı baş gösterir.
Cushing Sendromunda Tanı Nasıl Konur?
Cushing Sendromu şüphesinde, doktorunuz omuzlarınızı ve başınızı Cushing Sendromuna özgü değişikliklerin olup olmadığına dair muayene eder. Cushing Sendromunun belirtileri olan yüz şeklinde yuvarlaklaşma, cilt renginde pembeleşme, iki omzunun arasında yağ birikmesi olup olmadığına dikkat eder. Kişinin kol ve bacaklarında morluklar, çürükler var mı kontrol eder. Kortikosteroid kullanıp kullanmadığınızı sorar. Böbrek üstü bezlerinizin nasıl çalıştığını, Cushing Sendromuna sebep olacak bir fonksiyonunun olup olmadığını öğrenmek için genel testler ister. Karaciğer veya başka organlarda olabilecek bir habis tümörünün Cushing Sendromuna sebep olabileceği ihtimaline karşı gerekli testleri ister. Hipofiz ve böbreküstü bezlerinin bilgisayarlı tomografisini ister.
Cushing Sendromu Tedavisi Nasıl Olur?
Cerrahi girişim yapılır da sonuç başarısız olursa, hipofiz ışınlaması yapılır. Gerekli görüldüğü takdirde ilaç tedavisi yoluna gidilebilir. Tetkiklerde Cushing Sendromunun steroid hormonlarının yüksek çıkmasıyla alakası varsa, bunların kullanımı durdurulması veya dozajının azaltılması yoluna gidilir. Doktorunuz muhtemelen steroid kullanımını aşama aşama azaltacaktır. Şayet Cushing Sendromu karaciğerde, hipofiz bezlerinde bir tümörden meydana gelmiş ise tümörün alınması yoluna gidilebilir. Hipofiz bezinde bulunan bir tümör için radyasyon tedavisi de uygulanabilir.
Henüz yorum yapılmamış.