Ürtiker (Kurdeşen)
Ürtiker, bedenin herhangi bir bölümünde gruplar şeklinde meydana gelen, soluk kırmızı renkleri olan kabarıklıklardır. Bu tür döküntüler bir kaç saat içinde gerilemeye başlar. Bunun yanında önceden çıkmış bir döküntü solarken, onun yerine yenileri çıkabilir. Ebatları bir kalem arkası büyüklüğü kadar olabildiği gibi, bir tabak büyüklüğünde de olabilir ve hepsi birleşip büyük bölgeler oluşturabilirler. Ürtikerler genelde kaşıntılıdır, ancak yanma ve batma hissi de meydana gelebilir.
Ürtiker kan plazmaları, derideki ufak damarlardan dışarı çıkması ile meydana gelir. Bu duruma histamin diye bilinen kimyasal maddenin salgılanması sebep olur. Histamin, mast hücresi denilen hücrelerden salgılanmaktadır. Histaminin salgılanmasına neden olan etkenler araştırıldığında, allerjik reaksiyonlar, yiyeceklerin içinde var olan birtakım kimyasal maddeler ve bir takım ilaçlar görülmüştür. Ancak bazı durumlar ürtikerin sebep olduğu saptanamayabilir.
Ürtiker yani kurdeşen hastalığı oldukça yaygın bir hastalık olup, insanların % 10–20 si yaşamı boyunca en az bir defa ürtiker atağı geçirmektedirler. Birçok ürtiker atak, bir kaç gün ya da haftada gerilemektedir. Ancak bazen de yıllarca sürebilmektedir.
Ürtiker yani kurdeşen göz çevresinde, dudaklarda, cinsel bölgede geliştiği için aşırı derecede bir şişliğe sebep olur. Bu durum kişileri tedirgin etmesine rağmen, genelde 24 saat içinde gerilemektedir. Ayrıca kişi nefes almakta ve yutkunmakta zorluk çekiyorsa kesinlikle, acilen bir doktora başvurulmalıdır.
Akut Ürtiker
Altı haftadan daha kısa süren ürtikerlere akut ürtiker denilmektedir. En çok karşılaşılan sebep gıdalar, ilaçlar, basınç, soğuk, güneş ışınları ve enfeksiyonlardır.
Gıdalar
Ürtikere en çok sebep olan gıdalar fındık, çikolata, balık, domates, yumurta ve süttür. Besinlere eklenen katkı maddeleri ve koruyucu maddeler Ürtikere sebep olabilir. Ayrıca pişmemiş besinlerin tüketilmesi de Ürtikere sebep olabilir.
İlaçlar
Kullanılan bazı antibiyotik, ağrı kesici, sakinleştirici ve idrar söktürücü ilaçlar genelde ürtikere sebep olur. Anti asit diye tabir edilen mide ilaçları, romatizma için kullanılan ilaçlar, vitaminler, göz ve kulak hastalıkları için kullanılan damlalar, kabızlık ilaçları, vajinal fitiller ürtiker sebebi olabilmektedir. Bu tür bir döküntünüz meydana geldiğinde, doktorunuza kullandığınız ilaçları söylemeniz ürtikerin tedavisi için son derece önemlidir.
Kronik ürtiker
Altı hafta geçmesine rağmen hala devam eden ürtikere kronik ürtiker denmektedir. Bu tip ürtikerin sebebini tespit etmek, akut ürtikere göre çok zor olmaktadır.
Ürtiker Tedavisi
Ürtiker tedavisi için, öncelikle ürtikere sebep olan etkenin ne olduğu belirlenmesi ve bu etkenin ortadan kaldırılması gerekir. Ürtiker sebebi tespit edilip gerekli ilaç tedavisi uygulandıktan sonra, ürtiker tekrar nüksetmesin diye antihistaminik denilen ilaçlar genellikle ürtikerde iyileşmesini sağladığı gibi tekrar oluşumunu da engellemekte faydalıdır. Şiddetli derecede ürtiker vakalarında epinefrin veya kortizon enjeksiyonuna ihtiyaç duyulabilmektedir.
Henüz yorum yapılmamış.